Прокурор пред Lupa.bg: Миню Стайков отклонил 7 млн. от ЕС

Крими
14:45 - 02 Май 2019 (обновена)
3716
Прокурор пред Lupa.bg: Миню Стайков отклонил 7 млн. от ЕС

Алкохолният олигарх Миню Стайков ще бъде обвинен за източване на 7 милиона лева от Европейския съюз, предназначени за млади земеделски предприемачи, научи LUPA.BG от представител на Специализираната прокуратура.

По-рано днес униформени ченгета щурмуваха централния офис на Миню Стайков в родния му град Карнобат и иззеха оттам кашони с документация и компютри. Акцията продължава и в този момент, като полицията претърсва адреси в Сливен, Бургас и Пловдив, свързани с дейността на алкохолния бос. По обяд в Пловдив бе задържана млада дама на име Таня Калчева, която очевидно е била част от схемата на Стайков. Жената е родом от Карнобат.

Новото разследване срещу Миню Стайков е заради събрани доказателства, че бизнесменът е източил 7 милиона лева от европейската програма „Млад фермер“, ползвайки като подставени лица децата на свои служители. Девет младежи на възраст между 25 и 28 години са регистрирали еднолични дружества в сферата на земеделието и са били финансирани от Европейския съюз. Реално обаче парите са отивали у Миню Стайков, който се разпореждал и с дружествата на „сламените“ собственици – млади фермери.

Новото обвинение срещу Миню Стайков е съгласувано с европейската Служба за измами с евросредства ОЛАФ. Ако босът на „СИС индустрис“ бъде признат за виновен, може да бъде осъден на 8 години затвор и ще трябва да възстанови 7-те милиона лева, източени неправомерно от ЕС.

Миню Стайков бе арестуван миналата есен по обвинение за данъчни измами и нелегално производство и търговия на цигари, след като бе разбита фабриката му за контрабандни цигари, действала в Карнобат. Обвинени като съпричастни към аферата са синът на олигарха Стайко, неговият тъст Белун Хазърбасанов, както и синът на кмета на Карнобат.

Полицаи претърсиха офиси и апартаменти на лица, свързани с Миньо Стайков. Снимка: Нова телевизия