Прокурорите избират свой нов представител във ВСС

Новини
08:04 - 26 Септември 2020
980
Прокурорите избират свой нов представител във ВСС

Над 1530 прокурори от цялата страна избират своя нов представител в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Те ще могат да гласуват дистанционно или с бюлетина за единствения кандидат Евгени Иванов.

Изборът с бюлетина ще се проведе в Съдебната палата.

1312 от държавните обвинители ще се възползват от дистанционната възможност. За предпочелите хартиената бюлетина изборният ден ще започне в 8.00 часа и ще завърши и ще приключи в 18.00 часа.

Избирателната секция ще е само една.

Главният прокурор Иван Гешев и екипа му ще гласуват по интернет. Кандидатът, военният прокурор Евгени Иванов, обаче ще го направи по традиционния начин.

Изборът се смята за редовен, ако са гласували повече от половината от имащите право на глас, а за да бъде избран Иванов трябва да получи подкрепата на повече от половината от действително гласувалите.

Миналата събота, когато стартира процедурата за изборен член на Висшия съдебен съвет, Евгени Иванов се обърна с кратко слово към колегите си.

Той обеща да бъде техният глас в съдебния кадрови орган, обяви се против изваждането на прокуратурата от съдебната власт и беше категоричен:

“Тежко и горко на държава, която няма независима прокуратура“.

През деня, докато тече прокурорския избор, намерение за протест са заявили от “Демократична България“ – събитието е под наслов “Не на мафията в прокуратурата“.