Пролетта вече е тук. Какво вещаят звездите?

24 май е изключително опасен ден в световен план

Астро
21:00 - 20 Март 2023
10743
Пролетта вече е тук. Какво вещаят звездите?

Астрономическата пролет у нас настъпва тази година на 20 март в 23:24 часа. Звездната карта на Пролетното равноденствие ни дава представа за глобалната картина на времето през пролетта. Каква пролет може да очакваме?

Зимата беше мека, да не кажа топла. Но пролетта в България ще ни донесе така нужните дъждове за земята и природата. Това е добре, но хората живеещи в близост до вода, земеделците и всички институции трябва да вземат отсега превантивни мерки срещу наводнения - в някои периоди ще паднат по-големи количества дъждове. Препоръчително е да се инспектират язовирите, да се почистят коритата на реките. А хората да не изхвърлят боклуци в реките, защото природата ще ни го върне.

Само ден след идването на пролетта е Новолуние в знака Овен – време за нов живот и ново начало.

Времето през седмицата 21.03 – 28.03 ще бъде приятно, по-сухо и само в отделни дни, и само на места, може да има превалявания от дъжд. По-слънчево може да бъде на 22, 23, 26 и 27 март. В следобедните и вечерни часове на 23 март очаквам заоблачаване и леко понижение в температурите, а усилване на вятъра и разкъсана облачност в някои райони – на 25, 26 и 27 март. На 28 март вече може да има краткотрайни валежи от дъжд, а на места и гръмотевични бури.

МЕСЕЦ АПРИЛ

Времето през седмицата 29.03 – 05.04 ще се задържи приятно, но по-ветровито. В планините ще бъде все още студено и по-влажно времето. Облачно и с валежи от дъжд ще бъде времето на 29 и 30 март, а от 31 март постепенно ще се затопля и през почивните дни на 1 и 2 април ще се радваме на повече слънчеви часове. Във вечерните часове на 2 април ще има нова „порция“ облаци, като не са изключени и валежи от дъжд, а във високите части на планините - от сняг. На 3 април също има шанс да се радваме на по-слънчево време през деня, но на 4-ти има индикации за по-облачно време с превалявания. В сутрешните часове на 3 и 4 март в по-ниските части на страната може да има мъгли. На 5 април времето ще е по-приятно като цяло, но не е изключено на места да има по-силен вятър.

През следващата седмица от 06.04 до 12.04 тенденцията е за по-влажно, но не студено и бурно време все още. По-променливо и ветровито ще бъде на 6 април, но на 7 и 8 април (Лазаровден) не само че не можем да очакваме хубаво време, но се очертава понижение в температурите, валежи от дъжд. Възможно е да паднат и градушки. От 9 април (Цветница) постепенно времето ще се затопля и за празника на цветята да се надяваме да има повече слънце. По-топло и слънчево ще бъде времето на 10 и 11 април, като в следобедните часове на 11-ти отново ще се появят облаци в някои райони.

На 12 април температурите ще започнат да се понижават, а може да има и краткотрайни гръмотевични бури.

През седмицата 13.04 – 19.04 все още ще се радваме на приятни пролетни температури, но навлизаме постепенно в период на усилване на вятъра и по-чести валежи от дъжд през следващите две седмици на месец април. На 13 април във вечерните и нощни часове може да очакваме валежи, а на 14 и 15 април силен вятър и гръмотевични бури, като на 14-ти в следобедните часове на деня не са изключени и градушки. И все пак има шанс слънцето да е по-щедро в някои райони. 16 и 17 април (Великден) за съжаление се очертават облачни дни с валежи от дъжд. Едва на 18 и 19 април температурите ще се повишат и ще се радваме на пролетно слънце.

На 20 април в 07:12 часа е Новолуние и слънчево затъмнение, а в такива дни времето винаги е непредсказуемо.

В звездната карта на тази лунна фаза вече много ясно се вижда, че седмицата 20.04 – 27.04 ще е с по-ниски температури, по-облачно и дъждовно. Със силен вятър, облачно и дъждовно очаквам да бъде времето на 20, 21, в следобедните часове на 24, 25 и 26 април. Звездите на 20, 21 и 26 април са подредени доста предизвикателно и никак няма да е неочаквано да има бури с градушки тогава. На 22 и 23 април времето ще е малко по-приятно, макар и ветровито, и само тук-там ще има разкъсана облачност. На 27-и постепенно ще започнат да се повишават температурите.

През седмицата 28.04 – 04.05 можете да планирате излети, лични събития, пътувания и почивки – температурите се покачват. По-слънчеви и топли ще бъдат 28 и 29 април. На 28-ми в някои райони на страната може да е по-ветровито и с по-разкъсана облачност, а на 30-ти – леко понижение в температурите.

МЕСЕЦ МАЙ

На 1, 2 и 3 май се очаква времето също да е приятно и на повечето места слънчево. В следобедните часове на 4 май постепенно ще се заоблачава и температурите леко ще се понижат.

На 5 май е Пълнолуние и лунно затъмнение. Тъй като в дните на затъмнения енергията е доста по-концентрирана, времето също ще се влияе силно от тази мощна енергия. През седмицата 05.05 – 11.05 се очертава по-хладно и влажно време, по-често облачно и с валежи, с по-съществени количества в централните и източните части на страната. На 5 и 6 май времето ще е облачно, доста ветровито, с по-ниски температури и с възможност за по-големи количества валежи. Препоръчително е да се вземат превантивни мерки срещу наводнения през тази седмица. На 7 и 8 май слънцето ще изгрее и времето ще е по-приятно – температурите ще се повишат. На 9 и 10 май отново ще има понижение на температурите, ще е по-облачно, а валежи от дъжд и по-силен вятър очаквам да има на 11 май.

На 10 и 11 май може да паднат и градушки на места.

Времето през следващата седмица 12.05 – 18.05 е по-непредсказуемо като цяло и с резки промени. Но според мен ще се задържи доста ветровито и по-често облачно-дъждовно. Валежи от дъжд (дори са възможни бури) очаквам на 13 и 14 май. На 15 май в сутрешните часове по ниските места ще има мъгли, но през втората половина на деня слънцето ще се усмихва по-често. На 16 температурите леко ще се повишат, но и вятърът ще се активира отново. Ще се увеличи облачността на 17 и 18 май и вероятността да има краткотрайни, но обилни валежи и дори бури с градушки изобщо не е изключена.

Като разгледах и анализирах следващите лунни фази до края на месец май, тенденцията е за все така прохладно, ветровито време и по-често с валежи и градушки. По-сериозни количества дъжд може да паднат на 19, 22, 23 и особено на 24 май, когато планетите са доста предизвикателно разположени една спрямо друга.

24 май е изключително опасен ден и в световен план.

На 20 май Марс навлиза в огнения знак Лъв и образува много опасни аспекти с Плутон във Водолей, с Юпитер и Меркурий в Телец. Родените под знаците Телец, Лъв, Скорпион и Водолей, както и хора с други рождени планети в тези знаци и препоръчително да избягват рисковани действия и пътувания. Малко по-приятни и по-слънчеви дни могат да бъдат 28, 29 и 30 май.

МЕСЕЦ ЮНИ

На 31 май отново ще се повиши облачността и очаквам краткотрайни бури и валежи у нас, на места с градушки, като по-съществени те могат да бъдат на 1 и 2 юни. На 3 юни ще започне постепенно времето да се подобрява – температурите през седмицата 04.06 – 09.06 ще се повишат, ще бъде по-сухо и слънчево. Това подобряване на времето, обаче, ще се усети по-сериозно в западните части на страната, докато в източните може да е с по-разкъсана облачност и вятър. На 7, 9 и 10 юни очаквам по-облачно време, на места и превалявания.

През седмицата 10.06 – 17.06 тенденцията за по-прохладно, влажно и дъждовно време се запазва. Има индикации и за по-сериозни количества валежи от дъжд, особено на 10, 14 и 15 юни, когато са възможни и наводнения. На 11 и 16 юни облачността предполагам че ще е по-разкъсана, а на 12 юни – по-слънчево и с по-високи температури от останалите дни. 

Повишаване на температурите и по-сухо ще бъде времето през седмицата 18.06 – 25.06, като по-топло и хубаво ще е в източните части на страната. Облачно и с разкъсана облачност ще е по-често в западните райони. Дъжд може да вали на 18, 19 и 20 юни, а по-слънчево и топло да бъде на 21 и 22 юни. На 23 и 24 юни се очаква да има леко понижение на температурите и закъсана облачност. На 21.06.2023 год. в 17:58 часа българско време настъпва дългоочакваното лято. Въпреки, че Марс е в топлия огнен знак Лъв, звездната карта на Лятното слънцестоене не е много обещаваща за сухо и горещо време през целия сезон.

Честита Пролет!

Марги Паскалева