Промените в законите след извънредното положение влязоха в Правна комисия

Главният държавен санитарен инспектор може да обявява епидемична обстановка в цялата страна или отделни области

Новини
12:01 - 07 Май 2020
3021
Промените в законите след извънредното положение влязоха в Правна комисия

Здравният министър Кирил Ананиев и другите министри представиха промените в Закона за здравето и другите нормативни актове пред Правната комисия в Народното събрание. Те касаят различни здравни, икономически, социални и екологични мерки, които ще останат в сила след края на извънредното положение.

Поправките, които се обсъждат, са в Закона за здравето и дават правомощия на министъра на здравеопазването да разпорежда противоепидемични мерки след 13 май. Поправките засягат и задължителната изолация за хора влезли в България от чужбина както и за болни от заразни болести. Законопроектът предвижда и множество изменения на други закони като Кодекса на труда, Кодекса за социалното осигуряване, Закона за държавния служител, Закона за водите и др. Промените там са насочени към социално-икономическата подкрепа за страната.

Кирил Ананиев каза, една от другите разпоредби е обявяването на епидемична обстановка в страната или в отделни региони, със заповед на Главния държавен санитарен инспектор. Той може да въвежда временни противоепедимични мерки.  

В законопроекта се урежда още поставянето на карантина на всички лица, които се връщат от чужбина.

След другите промени, които предлага правителството е неплатен отпуск до 60 дни през 2020-а да се зачита за трудов стаж. В закона се регламентира и отпадането на външното оценяване на ученици в 4-ти и 10-ти клас.