Променят и Закона за авторското право

Страната ни е в наказателна процедура и плаща на ден глоба от 7 хиляди евро, санкцията може да стигне и до 40 000 евро на ден

Новини
17:45 - 07 Септември 2023
2107
Променят и Закона за авторското право

Комисията по културата и медиите прие на първо четене промени в Закона за авторското право, които регламентират внедряването на две европейски директиви. 

Страната ни трябваше да направи това още преди 2 години и затова сега е в наказателна процедура и плаща на ден глоби от 7 хиляди евро. Досега са платени над 5 милиона евро. Близо 300 творци обаче са против законовите промени, защото смятат, че интересите им не са защитени.

Европейските директиви засягат авторските права на онлайн предавания при предаването на телевизионни и радиопрограми и такива, отнасящи се до единния цифров пазар. Директивите е трябвало да бъдат транспонирани през 2021 г.,

а сегашната глоба от 7 хил. евро на ден може да набъбне и до 40 000 евро.

Министърът на културата Кръстю Кръстев:

"Разпоредбите на Директива са от съществено значение за предоставяне на по-широк достъп на потребители в ЕС до телевизионни и радиопрограми с произход други държави членки. По този начин ще се насърчи културното и езиково многообразие, ще се благоприятства социалното сближаване и ще се подобри достъпът до информация".

Част от творците обаче са против готвените промени. От "Филмаутор" изпратиха отворено писмо до депутатите, подписано от над 300 творци. Според тях законопроектът не защитава интерестие на правоносителите, ощетява ги и засилва съществуващия дисбаланс в отношенията.