Променят правилата за квалификациите за Мондиал 2026

Спорт
12:06 - 29 Юни 2023
2355
Променят правилата за квалификациите за Мондиал 2026

УЕФА обяви формата на квалификациите за световното първенство през 2026 година в зона Европа, като съществените промени са две.

Най-напред ФИФА увеличава квотите за Стария континент от 13 на 16, тъй като и самото световно първенство вече няма да бъде с 32, а с 48 участника.

Предвид увеличаването на квотите, квалификационният формат беше променен от предишен цикъл. Груповата фаза на квалификациите ще включва дванадесет групи от по четири или пет отбора.

Единствено победителят от всяка група ще се класира за финалите на Световното първенство, докато класираните на второ място отбори ще преминат към плейофите, заедно с четирите най-добре класирани победители в групите от Лигата на нациите на УЕФА 2024–2025 г., които са завършили извън първите два от тяхната квалификационна група.

Този нов регламент усложнява сериозно шансовете на по-малките отбори, в това число и на България, тъй като при изявен фаворит от големите футболни сили битката остава традиционно за 2-ото място.

Но пък в борбата за място на Мондиал 2026 при тази формула много сериозно значение ще има и представянето в Лигата на нациите, откъдето отборите също могат да добият право на баражи.

Този формат беше прегледан и оставен на "чернова" през януари тази година, а Изпълнителният комитет на УЕФА снощи го утвърди и го внесе в деловодството на Световната централа.

Всички мачове в зона Европа ще се изиграят през календарната 2025-а година, както е и в момента в квалификациите за Евро 2024. Единствено плейофите в два кръга ще се проведат в последните осем дни от края на март 2026-а година. Както е известно, Мондиал 2026 ще се проведе в три държави от Северна Америка – САЩ, Мексико и Канада.