Променят се правилата за влизане у нас на хора без зелен сертификат

Новини
19:21 - 26 Ноември 2021
2226
Променят се правилата за влизане у нас на хора без зелен сертификат

България е предприела мерки за ограничаване на разпространението на новия вариант на коронавируса, съобщи БНТ.

У нас граждани от Южна Африка не се допускат, съобщи служебният здравен министър. Според Стойчо Кацаров до дни се очаква България да излезе от тъмночервената зона. От първи декември правилата за влизане у нас на хора без зелен сертификат се променят. Ще бъдат разрешени и извънкласните дейности и индивидуалните занятия за учениците.

Заради новия вариант на коронавируса, българите, пристигащи от Южна Африка, няма да бъдат освобождавани от карантина, дори да покажат отрицателен резултат от тест за COVID-19.

"Ще изкараш пълния си процес на карантина, а теста, който ще се направи в края на карантината ще бъде секвениран, за да се издири ако е и положителен дали е носител на въпросния щам. Смятам,че това са абсолютно достатъчни мерки", каза Стойчо Кацаров - служебен министър на здравеопазването.

Предвиждат се и други промени в правилата за влизане в България.

"От първи декември нататък освобождаването от карантина на хора, които нямат зелен сертификат за тях говоря не може да стане по-рано от третия ден от влизане в страната", каза Стойчо Кацаров - служебен министър на здравеопазването.

Сега срокът за предоставяне на отрицателен тест е 24 часа.

Новият щам на COVID-19 е най-обезпокоителният досега.

Кривата на заболеваемостта у нас върви надолу, а пикът на четвъртата вълна е бил на 4 ноември, отчитат здравните власти.

"Постепенно наблюдаваме и намаляване на броя на хората, които са на болнично лечение", каза проф. Мира Кожухарова- съветник на министъра на здравеопазването.

Натискът към интензивните отделения обаче остава висок. А причината е делта варианта, обясни началникът на ВМА.

"По-бърз е, защото предишните варианти довеждаха до по-тежка клинична картина между 7 и 10 дни. Този вариант довежда до около 5 дни. По-болен е защото много по-бързо се усложнения от всякакъв характер. Имаме свободни легла за неусложнени, но за съжаление за интензивни нямаме", каза ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски - директор на ВМА. "Очаквам следващата седмица това да се промени. Това е всъщност причината да не отменяме забраната за планови операции", каза Стойчо Кацаров - служебен министър на здравеопазването.

Ваксинираните у нас вече са около 25%, отчетоха от здравното министерство.

"Много голям фронт на вируса е даден с неимунизирани хора. А той именно там отива. Колкото повече се размножава, толкова повече мутира. Аз лично съм притеснен, че може би ще има следваща вълна", каза проф. Камен Плочев - началник на Инфекциозна клиника, ВМА.

Децата от 5 до 11 години ще могат да се имунизират с ваксината на "Пфайзер" съвсем скоро. А здравният министър връчи златния медал на институцията на съветника си Мира Кожухарова, заради усилията за овладяване на COVID инфекцията у нас.

Стойчо Кацаров каза, че не е канен за министър от "Продължаваме промяната" и допълни, че ангажиментите му като министър ще приключат с разпускането на служебното правителство.