Простакът, изринал с багер дюните на „Смокиня“, се завърна на плажа (СНИМКИ)

Крими
01:30 - 22 Юни 2019
83269
Простакът, изринал с багер дюните на „Смокиня“, се завърна на плажа (СНИМКИ)

Бизнесменът-мутра Иван Нончев от Бургас, който в началото на януари нае багеристи да изринат една от дюните на къмпинг „Смокиня“, създадена от природата в продължение на хиляди години, се завърна триумфално на плажната ивица край Созопол, разкрива в. „Уикенд“.

Снимка, направена на 16 юни на "Смокиня", доказва, че караваната на Иван Нончев все още си стои на къмпинга

Луксозната каравана на търговеца на авточасти вече е окупирала огромен парцел в къмпинг „Смокиня“ напук на заканите на общината в Созопол, Министерството на туризма и РИОСВ – Бургас да наложат строги санкции на самозабравилия се простак и наемниците му и да го отстранят от плажа.

Скандалът със сринатата хилядолетна дюна избухна на 10 януари 2019 г., след като жители на Созопол и музикантът Васил Гюров алармираха, че багер е разрушил близо 2 декара пясъчни образувания в защитената територия „Пясъчни дюни „Каваци“. След публично избухналото недоволство, институциите уж се активизираха. Проверка на РИОСВ – Бургас и МВР установи, че 46-годишния бизнесмен от Бургас Иван Нончев е отговорен за престъпното деяние. Късо остригания баровец купил през пролетта на 2018 г. парцел от 680 квадратни метра край къмпинг „Смокиня“. Миналото лято богаташът чучнал караваната си и химическа тоалетна на плажа, но му възникнал проблем – дюните му скривали гледката към морето.

„Тоя пясъчник ще го изрина, теренът си е мой. Само стой и гледай!“, заканвал се да „ремонтира“ природата по своя вкус пред останали къмпингари простакът от Бургас. Тарикатът осъществил престъпното си деяние в първите дни на януари, когато наел двама багеристи, плащайки им 1000 лева, за да изринат дюните с багер. Онези разорали варварски една от най-големите и стари дюни на „Смокиня“, простираща се върху 2 декара, унищожавайки я безвъзвратно и завинаги.

Мутреещият баровец приватизира брега

Бизнесменът простак и съучастниците му бяха арестувани, но не и подведени под наказателна отговорност, напук на заканите на министрите Нено Димов и Николина Ангелкова да го пратят в затвора. В крайна сметка Нончев плати гаранция от 10 000 лева за деянието си и с това случая за институциите сякаш приключи.

Днес Нончев триумфира на плажа пред къмпинг „Смокиня“ – „пясъчникът“, скриващ гледката му към морето, липсва. Очевидно липсва и държавата...

В началото на януари  2019 г. Нончев нае двама багеристи, които унищожиха хилядолетни дюни на "Смокиня". Адекватна санкция за варварите липсва.