Просветният министър в оставка не иска пост в служебен кабинет

Асен и Кирил твърде бързо се втурнаха да правят промени, отбеляза просветният шеф в оставка

Новини
19:24 - 26 Юли 2022
3001
Просветният министър в оставка не иска пост в служебен кабинет

Министърът на образованието в оставка Николай Денков би желал да отстъпи поста си на нов министър при евентуален служебен кабинет на президента Румен Радев. Това коментира той по NOVA NEWS.

„Мисля, че трябва да потърсим вариант за стабилно политическо присъствие в НС и трябва да се положат всички усилия да има мнозинство в следващия парламент, което да позволи извършването на реформите. Затова мисля, че е по-добре да се фокусирам върху дейността, която би осигурила такова присъствие.

Миналата година останах в служебния кабинет, тъй като имаше нужда да се подготви учебната година. Тази година обаче сме доста по-добре подготвени – така че - предпочитам да изляза и друг служебен министър да изпълни тези ангажименти”, заяви академик Денков в отговор на въпрос би ли приел да остане в нов служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев.

Той коментира и действията на Асен Василев и Кирил Петков. „Грешки, когато работиш - винаги се правят. Кирил Петков и Асен Василев – и въобще цялата коалиция, искаха много бързо да направят промени, които са задържани с години. За мен най-големите проблеми бяха свързани с комуникацията. Всъщност бяха изпълнени много дейности, които са полезни за държавата, в много трудни и кризисни времена. Но те не бяха много добре обяснени на публиката”.

По думите му това не било причина за падането на правителството. „Истинският проблем е, че когато бяха поставени въпросите за правосъдната реформа, за по-строг контрол върху харченето на пари, свързани с големи инфраструктурни проекти – се оказа, че една от партиите в коалицията не е готова да направи тези стъпка. Това е причината да падне правителството, а не грешките на Василев и Петков”.