Протеиновите шейкове опасни?

Учени открили, че консумацията на фитнес напитките понижава хормона на щастието

Новини
13:55 - 03 Май 2019
2852
Протеиновите шейкове опасни?

Въпреки че са много популярни сред почитателите на фитнеса, протеиновите шейкове имат обезпокоителни странични ефекти, съобщи в. "Мирър", позовавайки се на австралийски учени.

Аминокиселините с разклонена верига (валин, изолевцин и левцин) в протеиновите шейкове са свързани с намалена продължителност на живота, промени в настроението, напълняване.

Учените от университета в Сидни са изследвали ефекта на аминокиселините с разклонена верига и други аминокиселини върху мишки. Лабораторните животни получавали стандартно количество протеинови шейкове, два пъти по-голямо или два пъти по-малко.

При мишките, получавали по-голямо количество протеинови шейкове, спаднал серотонинът - хормонът на щастието в мозъка. Това предизвикало преяждане и животните затлъстели и живели по-кратко.

Протеините са важни за изграждането на костите и мускулите. Затова австралийските учени препоръчват те да се набавят с храната и да бъдат разнообразни, включително и такива, които естествено съдържат аминокиселини с разклонена верига.

Отличен източник на протеини са червеното месо, пилешкото, рибата, яйцата, бобените храни, ядките, соята.