Протест и в Цалапица заради убития Димитър

Черна серия на убийства и издевателства тресе България, а политици и законодатели бълват глупост след глупост относно промените в наказанията за престъпниците

Новини
19:53 - 05 Август 2023
3083
Протест и в Цалапица заради убития Димитър

Убийството на Димитър Малинов от Цалапица предизвика гнева не само на близките му, но и на хора от цялата страна. Затова тази вечер там се събра национален протест, предава БНТ.

Димитър изчезна на 20 юли. Шест дни семейството му разчита на полицията, но накрая решава да потърси помощ и от медиите. Още тогава майка му призова полицията да се задейства по-бързо.

На следващия ден тялото е открито. Става ясно, че момчето е убито. Заподозрян е Рангел Бизюрев, който междувременно е избягал в Германия.

Този понеделник бяха арестувани и двама братя от селото, които са обвинени, че са помогнали на убиеца да зарови тялото. И този арест стана след протести на жители на селото, които твърдяха, че има още замесени в престъплението.

Роднини и приятели се сбогуваха с Димитър Малинов тази сутрин в Стамболийски. Опечалените и днес поставиха въпроса за законови промени в НПК. Те смятат, че когато някой е станал свидетел на престъпление и не е сигнализирал полицията трябва да бъде обвинен като съучастник.

В ареста остават близнаците Валентин и Борислав Динкови, на които им е повдигнато обвинение за лично укривателство, а не за съучастничество. Единият от братята каза пред съда, че е станал свидетел на престъплението.

"Тези, които ги водят свидетели или просто присъствали, за нас те са участници в убийството. Аз, ако съм свидетел на такова нещо, първата ми работа е да се обадя в полицията и след това да се опитам да спра убийците", заяви Пенка Димитрова.

Напрежението в Цалапица не стихва въпреки полицейските рокади след убийството на Димитър. Причината е, че началникът на районното управление в Стамболийски Ангел Керпиев не е дисциплинарно освободен от длъжност, а временно отстранен от поста.

Вчера заместник-главният секретар на МВР Живко Коцев е уверил семейството, че активно се работи по изясняване на местонахождението на предполагаемия извършител Рангел Бизюрев. Той е напуснал страната с предварително закупен билет за Германия малко след изчезването на Димитър.

"Текат процесуално-следствени действия, дори и да знаем нещо - нямаме право да изнасяме информация", каза още Пейчо Малинов, чичо на Димитър.

От МВР са предложили на близките на убития младеж специализирана психологическа помощ, а следващата седмица ще бъдат проведени срещи на полицията в селото, за да се набележат мерки за подобряване на сигурността в региона.