Протест на социалните работници, настояват за увеличение на заплатите

Новини
10:55 - 16 Юли 2024
644
Протест на социалните работници, настояват за увеличение на заплатите

Работещи от Агенцията за социално подпомагане излизат на едночасов протестен митинг пред сградата на Социалното министерство. Акцията е организирана от Синдикат "Подкрепа". Искането на работещите е за незабавно увеличение на заплатите.

Към момента в системата се назначават хора с 1050 лева брутна заплата, което е около 850 лева чисто, посочват организаторите и подчертават, че работещите там не са удовлетворени.

Ако искането за ръст на заплатите не бъде изпълнено, служителите са в готовност да преустановят работа и да обявят безсрочни ефективни стачни действия.

Кремена Атанасова от КТ „Подкрепа“ каза в „Твоят ден“ по NOVA NEWS, че исканията са ясни, а именно увеличение на заплатите, за да бъдат те достойни за полагания труд и да влязат млади хора в структурите. Тя посочи, че исканията са за 30% ръст, като досега да получили около 10%-13% увеличение на месечния доход. Атанасова посочи, че не е нужно да се прави актуализация на бюджета, за да бъдат увеличени заплатите на социалните работници.