Протести разбунтуваха Алжир преди изборите

Демонстрантите се обединиха под лозунга "Всички те трябва да се оттеглят"

Новини
13:37 - 23 Ноември 2019
2660
Протести разбунтуваха Алжир преди изборите

Десетки хиляди демонстранти в Алжир излязоха днес по улиците на едноименната столица в знак на протест срещу насрочените за 12 декември президентски избори, докато кандидатите продължават своите кампании, предаде ДПА.

Протестите започнаха по-рано тази година, след като президентът Абделазиз Бутефлика обяви, че ще се кандидатира за пети пореден мандат.

През април Бутефлика бе принуден да подаде оставка под натиска на военните и улицата.

Днес демонстрантите издигнаха наложилия се от няколко месеца лозунг "Всички те трябва да се оттеглят". Протестиращите настояват всички висши приближени на бившия президент да подадат оставка, преди да има нови избори.
През последните седмици митингите постепенно набират мощ с цел да бъде засилен натискът върху властите в навечерието на изборите. Властите обясняват, че избори трябва да има, за да бъде сложен край на продължителното противопоставяне в обществото.

За президентския пост си съперничат петима кандидати, сред които Али Бенфлис и Абделмаджид Табун - и двамата служили като премиери при Бутефлика.

От неправителствената организация "Репортери без граници" предупредиха, че журналисти в Алжир са подлагани на засилващ се натиск да описват предстоящите избори в благоприятна светлина. Четирима журналисти от проправителствения вестник "Льо тан д'Алжери" са били отстранени временно от работа, след като един от тях се оплакал от цензура и диктат от страна на ръководството, а другите трима се солидаризирали с него.