Протести в Мадрид заради съкращения на здравни работници

През двата почивни дни демонстрации срещу местните власти и липсата на кадри и финанси в обществената здравна система се проведоха в още няколко автономни региони на страната

Новини
19:59 - 15 Януари 2023
2075
Протести в Мадрид заради съкращения на здравни работници

Около 30 000 души излязоха днес по улиците на Мадрид на протест срещу приватизацията и съкращенията в общественото здравеопазване на автономния регион. Протестът им съвпадна с безсрочната стачка на лекарите и педиатрите в столицата, предава БНР. 

Протестиращите поискаха по-малко съкращения и по-голямо финансиране, което от месеци е блокирано от конфликта между синдикатите и регионалното правителство. С лозунги "по-малко речи и повече ресурси", както и "здравето не се продава, здравето се защитава" те демонстрираха критичното си отношение към Министерството на здравеопазването и регионалния премиер Изабел Диас Аюсо. 

Заигравайки се с последната песен на певицата Шакира и аржентинския диджей Бизарап, Алехандра Хасинто от „Унидас Подемос“ каза, че регионът на Мадрид е "най-богатият регион в цяла Европа" и заслужава здравеопазване на нивото на "Ферари", а премиерът Аюсо им предлага Twingo. 

Протестиращите са убедени, че тя иска да наложи "бизнес" план, според който хората, които искат добро здравеопазване, трябва "да плащат за него". 

През двата почивни дни демонстрации срещу местните власти и липсата на кадри и финанси в обществената здравна система се проведоха в още няколко автономни региони на страната сред които Каталуния, Страната на баските, Валенсия и Арагон. Опасенията на демонстрантите са, че в разгара на сезона на грипа и респираторните заболявания, когато болниците са препълнени, няма достатъчно персонал, който да се грижи за тях.