Протести в подкрепа за Навални и у нас

Руският опозиционер беше арестуван през януари 2021 г. при завръщането си от Германия, където се възстановяваше от атака с отрова, която едва не го уби, за което той обвинява Кремъл

Новини
09:30 - 21 Януари 2023
2963
Протести в подкрепа за Навални и у нас

Протести в столицата, Варна и Бургас организира днес асоциацията "За свободна Русия" като част от глобална инициатива. Акцията е в подкрепа на Алексей Навални и всички политически затворници в Русия, както и в знак на солидарност с Украйна.

Протестите се организират в рамките на глобална акция на мрежа от руснаци по целия свят, които са против войната и за демокрацията в Русия. Събитията отбелязват годишнина от ареста на Навални на 7 януари, 2021 г.

В София протестът ще бъде организиран пре Руския културно-информационен център на "Шипка" 34, като е обявен с начален час 14 часа. Акцията във Варна е пред общината отново от 14 часа, в Бургас протестът ще бъде пред паметника на Альоша.

Навални беше арестуван през януари 2021 г. при завръщането си от Германия, където се възстановяваше от атака с отрова, която едва не го уби, за което той обвинява Кремъл. От затвора той основа международна антикорупционна организация, година след като руската Фондация за борба с корупцията“ (ФБК) беше обявена за екстремистка организация от руските власти. В края на миналата година се разбра, че нови тежки обвинения грозят Навални след първата му присъда от 9 години затвор.