Протестиращ от активистко движение нахлу на дефилето на Dior

Стил
16:41 - 01 Октомври 2020
2798
Протестиращ от активистко движение нахлу на дефилето на Dior

Дефилето на Dior се сдоби с неканен гост по време на Модната седмица в Париж. За съжаление на присъстващите, изненадата не беше никак приятна и от кулисите не се появи известна личност, а протестиращ. Въпреки че през последните няколко прояви, модната марка показваше протестни лозунги, това определено съобщение не беше одобрено.

По време на дефилето жена, държаща транспарант с надпис „Всички сме жертви на модата“, проникна на модния подиум на шоуто на Christian Dior в Париж във вторник - разхождайки се по пистата толкова спокойно, че в началото изглеждаше, че е част от събитието.

Протестиращият действа в името на Extinction Rebellion, активистко движение, което има за цел да подчертае рисковете, породени от изменението на климата. Актът имаше за цел да осъди "въздействието на модната индустрия върху околната среда и обществото", каза говорител на движението във Франция. Extinction Rebellion, който води протести по време на седмицата на модата в Лондон от февруари 2019 г., стартира кампания тази седмица, подчертавайки отпадъците, генерирани от индустрията

Интересното е, че момичето толкова добре се вписа в модното шоу, че голяма част от публиката помисли, че наистина е част от Dior. „Това беше изненада за всички“, казва Пиетро Бекари, който е изпълнителен директор на марката. Той допълва, че всичко е било направено толкова добре, че дори моделите не са се усетили, че това е протестно шествие.

Синди Толедано – изпълнителната директорка на LVMH също признава, че не е разбрала какво се случва. „Разминах се с момичето, но то изглеждаше като част от шоуто. Не мисля обаче, че ние разрушаваме планетата“, казва тя. Според нея, марката ѝ се опитва по всякакъв начин да намали негативния си отпечатък върху околната среда. 

Толедано допълва, че съобщението не е било напълно ясно. „Не можеш да различиш дали става въпрос за шоу, или за протест“. Подобни изяви не са изненада за модната индустрия. В края на 90-те и началото на 2000 година, членове на организацията PETA също се появяват неканени на няколко дефилета и биват грубо избутани от подиума.

Най-скорошната случка е от шоу на Chanel през 2019 година, когато комедиантка се опитва да се представи за модел, но Джиджи Хадид бързо се справя с натрапницата. Видеото стана изключително популярно в социалните мрежи, а по-късно жената обвини супермодела в грубо отношение.