Протестиращите по случая "Дебора" са "Човек на годината"

Наградите се раздават за 16-и път за принос към опазването на човешките права

Новини
23:00 - 12 Декември 2023
4334
Протестиращите по случая "Дебора" са "Човек на годината"

Протестиращите в подкрепа на обезобразената Дебора Михайлова от Стара Загора и Фондация Будителките са носители на голямата правозащитна награда "Човек на годината" на Българския хелзинкски комитет (БХК).

Наградите се раздават за 16-и път за принос към опазването на човешките права и за правозащитна дейност. Тази година те бяха белязани от напрежение, свързано с решението на организацията да дисквалифицира една от номинираните Татяна Кристи заради нейни статуси в социалните мрежи, в които е "употребила реч на омразата, стигматизирайки цели етнически групи и оправдава потенциални военни престъпления".

Решението за оттеглянето на номинацията на Кристи (предложена от 10 организация) беше взето след края на процедурата по номинации, предизвика вълна от коментари в социалните мрежи, а поетапнно журито напуснаха първо гражданският активист Кремена Кунева и актьорът Александър Алексиев - носители на голямата награда за 2022 година, несъгласни с решението на БХК. 

Впоследствие журито напусна и Никола Рахнев, а от номинациите си се отказа журналистът от "Капитал" Десислава Николова, както и майката на покойната 15-годишна Даная Ани Стоянова. Тя беше номинирана от активиста Ивелина Паничарова заради решени ето на семейството след смърта на младото момиче да дари органите й. Стоянова отказа номинацията, защото поставянето на името на покойното ѝ дете в категория "Гражданска доблест", за която журито е възнамерявало да връчи наградата на нея."Уважаеми членове на журито на "Човек на годината", гражданска доблест е да не си изхвърляш фаса през прозореца (да, случва се често), да изхвърляш боклука си разделно, да рециклираш, да спазваш правилата, да помогнеш на възрастен да пресече, да подадеш сигнал, ако съседът бие жена си, да изчистиш снега пред входа или да подгониш крадец. Не е "Гражданска доблест" да умреш на 15 години от липса на адекватна здравна система. Това е жертва. Това е всичко, което показва липсата на "Гражданска доблест", написа във фейсбук Стоянова.

Ден преди връчването на наградите, което винаги се случва около 10-и декември - международният ден на правата на човека, от организацията на евреите "Шалом", обявиха, че прекратяват сътрудничеството си с БХК. Причината е - липсата на реакция около случващото се покрай наградите. От организацията реагираха почти веднага след известието, че БХК е дисквалифицирала Кристи и поискаха обяснение дали решението в свързано с нейната про-Израелската й позиция.

"Липсата на реакция, въпреки общественото възмущение, включваща изразени позиции от редица български общественици и правозащитници, както и множеството изпратени писма от организации в България и чужбина, означава съгласие с изразените позиции и превръща БХК в инструмент на анти-израелската пропаганда в България", написаха на 11-ти декември във фейсбук от организацията.

Темата със ситуацията около наградите не подмина и самата церемония.

"Съжаляваме за случилото се, но като правозащитници, колкото и да е непопулярно, ние спазваме правилата. А правилата на наградите "Човек на годината" не допускат до участие активисти и организации, които подкрепят едни уязвими групи, а атакуват или допускат поставянето под въпрос на правата на други", заяви при откриването на церемонията Радослав Стоянов от БХК.

Според него организацията е спазила предварително определения регламент и е платила цената за това. По думите му важни з БХК са каузите, а "емоциите около наградите показват и че този конкурс е жив и че продължава да бъде важно събитие в правозащитната общност". 

В края на юли случаят на 18 годишната Дебора Михайлова, която е била нарязана с макетно ножче и бита в дома си, стана известен. Задържаният нападател първоначално беше пуснат от ареста, но впоследствие отново арестуван, а наскоро от прокуратурата обявиха края на разследването по случая. Казусът предизвика многолюдни протести в София, Стара Загора и други градове на страната, които доведоха до спешни промени в Закона за защита от домашно насилие.

"В резултат на гражданската енергия парламентът беше принуден да приеме дълго отлаганите поправки в Закона за защита от домашно насилие. Будителките предлагат систематична помощ на хора, преживяващи домашно насилие и насилие, основано на пола. Фондацията им обедини много организации, които работят за общество, в което домашното насилие е недопустимо и събра отговорните институции, НПО-сектора и законотворците за нужните законови промени", казват от БХК.

Първият Рицар на истината е журналистът Христо Грозев. Грозев разкри работата на държавния отдел на Русия, който преследва и убива противници на режима на Путин. Заради работата си е принуден да бяга от България и да се укрива, тъй като е цел на същите структури, които са показани в неговите разследвания.