Протестите срещу безводието в Омуртаг продължават

Хората имат вода 2 пъти в седмицата за по няколко часа

Новини
12:59 - 27 Ноември 2022 (обновена)
2005
Протестите срещу безводието в Омуртаг продължават

И днес жители на Омуртаг протестират на главния път София – Варна край града. Гражданското недоволство от дългогодишния воден проблем в общинския център доведе десетки недоволни на първокласния път до Авиационния парк, съобщава БТА.

Протест с искане за разрешаване на водната криза на същото място имаше и в събота по обяд. Вчера, след случилото се на първокласния път, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщиха, че инициират среща с представители на гражданското обединение "Вода за Омуртаг" – поставило на преден план кризата с водата пред последния месец, във вторник, 29-ти ноември. На срещата ще присъстват и представители на местната власт и институции.

"Очакваме срещата да бъде истински конструктивна и конкретна. Надяваме се Министерството да ни съобщи решение за скорошно и пълно финансиране на реновация на цялата вътрешна водопроводна мрежа на града. Да предложи осъвременен, адаптиран и функционален, с конкретни срокове на изпълнение - план за избор и привеждане на допълнителен водоизточник. И всичкото това да се случи под прекия надзорен контрол отново на МРРБ“, каза Магдалена Славова – представител на обединението. По думите ѝ от „Вода за Омуртаг“ ще изискат и държавата да обявява конкурсите за обществени поръчки. Последните две от исканията ни са ключът към скорошно, успешно и устойчиво разрешаване на безводието на Омуртаг", заявява Славова в съобщение до медиите.

От обединението изразиха съмнения в продуктивността на срещата в МРРБ. Кметът ще иска да се усвоят едни пари, с резултат - както досега, защото после пак ще иска да се усвояват още. От ВиК-а холдинга ще искат дълго предпроектно проучване, по време на което ще се смени министърът и другите шефове и хайде отначало", коментират граждани в социалните мрежи, цитирани от Славова. 

Славова каза днес, че „Вода за Омуртаг“ не са организатори на протеста на главния път. Идеята за излизането край Омуртаг се е родила спонтанно на площада при първия протест пред сградата на общинската управа. 

Водният проблем в Омуртаг е многогодишен. До кризисното положение се стигна след като през последните месеци градът е подложен на драстичен воден режим – вода по чешмите има два пъти в седмицата за по няколко часа. Причините за това са липсата на валежи край водоизточника в сливенското село Кипилово, довели до драстично намаление на дебита и силно амортизираната и остаряла вътрешна водопреносна мрежа. От началото на ноември до 13-ти ноември в Омуртаг бе обявено бедствено положение. Министерството на регионалното развитие и благоустройството предостави на Община Омуртаг 1 325 150 лв. за реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа. По-късно с решение на Министерския съвет общо 199 188 литра бутилирана вода от Държавния резерв бе предоставена за питейни нужди на жителите на града заради обявеното бедствено положение. Подкрепа жителите на града получиха и от фирма „Девин“, която дари чрез БЧК – Търговище 26 880 бутилки вода, които представители на "Вода за Омуртаг" и доброволци раздаваха на населението.

С плакати омуртагчани поканиха министър Шишков и работещите в министерството да гостуват в Омуртаг, да поживеят седмица в града, за да се сблъскат с реалността.