Провал на руските войски в Донецк

Социалните мрежи се напълниха с видео и снимки на унищожена или изоставена руска бойна техника, включително много танкове

Новини
15:30 - 11 Февруари 2023
6311
Провал на руските войски в Донецк

Опитите на руската армия под ръководството на новоназначения главнокомандващ генерал Валерий Герасимов да започне настъпление по Донецкото направление в Украйна завърши с пълен разгром край Угледар и Авдиевка, съобщиха прокремълските военни кореспонденти. Социалните мрежи се напълниха с видео и снимки на унищожена или изоставена руска бойна техника, включително много танкове. Убитите руски войници са стотици, предава СЕГА.

Офанзивата в Угледар започна в края на януари и бързо замря. В резултат само на една битка бяха загубени над 30 единици бойна техника и стотици военни, пише в блога си Александър Ходаковски, командир на батальон "Восток".

Според украинския Телеграм канал DeepState става дума за 155 бригада на морската пехота на Тихоокеанския флот, която вече бе разгромена в подобна битка - край Павловка. На публикуваните снимки и видеа се виждат минимум 31 единици повредена или изоставена бойна техника, сред която от 13 до 15 танка /в това число последните модели Т-72Б3 и Т-80БВМ/. Анализаторите твърдят, че това е една от най-крупните загуби на танкове във войната в Украйна.

"Вместо да използва своите ракети за подкрепа на своите войски на фронта, Русия обстрелва мирни жители на стотици километри в тила", пише анализаторът Кайл Глен.

Разгромът предизвика вълна от остра критика към руското военно ръководство. Свързаният с частната военна компания Телеграм канал Gray Zone директно написа, че армията не е в състояние да планира операции и поражението демонстрира поредната криза в командването. Там бе публикувано видео от разгрома с коментар: "Кадрите говорят сами за себе си. Минимум 30 единици загубена техника, бягащи горящи танкисти и пренесени в реалността кадри от филма "Чистилището" за войната в Чечня - бронетранспортьори, газещи собствените си бойци", написаха авторите му.

Телеграм каналът "Говори високо" припомня, че това не е първият случай, когато колони от руски танкове се оказват лесна мишена на Въоръжените сили на Украйна. "Преди това бе придвижването в Изюм, щурмът на Каменка, после - Белогоровка. Мислехме, че всички са си извлекли поуките, но сме грешали", констатира той.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="ru" dir="ltr">Угледар, Украина. Так погибали морпехи 155 бригады РФ <a href="https://t.co/XlJJWMV8Un">pic.twitter.com/XlJJWMV8Un</a></p>&mdash; Проект «Хочу жить» (@hochuzhit_com) <a href="https://twitter.com/hochuzhit_com/status/1623720596184997890?ref_src=twsrc%5Etfw">February 9, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

"Смятаме, че през изминалите дни всички вече са видели тъжните кадри от разгрома на нашата бронирана колона край Угледар, така че не виждаме смисъл да ги повтаряме и анализираме. Ще говорим за основната причина за случилото се – безотговорността. Колеги попитаха риторично дали някой ще бъде наказан за това. Отговорът е прост - не, няма да стане. Щурмът на Угледар сега се ръководи от същите посредствени персонажи, които щурмуваха Павловка в началото на ноември. След това тези хора убиха значителен брой личен състав и техника, не поеха никаква отговорност за това, след което със същата посредственост започнаха да щурмуват Угледар. Имаше ли наказание поне за едно от тези неща? Сега също няма да има наказани. В най-лошия случай те ще бъдат прехвърлени в Сирия, далеч от очите, или дори повишени. Докато в страната не се проведат публични процеси за наказване не само на мобилизираните, започнали конфликт с офицера си, но и за наказване на офицери, особено на висши офицери, които отново и отново демонстрират провали на бойното поле, ние ще бъдем обречени да попадаме отново и отново в един и същи капан. И това ще се случи независимо колко време е минало от началото на военните действия", тъжно констатира "Военный осведомитель".

Според бившия министър на отбраната на ДНР Игор Гиркин много генерали са пълни кретени и продължават да повтарят грешки от миналото. Той твърди, че МО е убило две роти щурмова пехота в района на Авдеевка в фронталните си атаки. "Създава се впечатление, че събитията от миналата година са преминали покрай нашите генерали... Няма прикритие от въздуха на придвижващите се танкови и моторизирани колони, които минават по тесни пътища в идеално равна местност /тъй като в околността са минни полета/, и всичко това логично завършва с разгром. С това приключи настъплението на руската армия по целия Донецки фронт", пише Гиркин.