Проваля ли се Урсула със зелените си планове?

председателката на ЕК едва ли е прогнозирала пандемия и война

Новини
15:14 - 11 Февруари 2023, Обновена на: 15:16 - 11 Февруари 2023
2971
Проваля ли се Урсула със зелените си планове?

Когато Урсула фон дер Лайен зае поста си начело на Европейската комисия, тя имаше амбициозни планове да запише името си в историята на ЕС с усилия за справяне с климатичните промени. Един от проектите ѝ е Зелената сделка, която предвижда въглеродна неутралност на общността до 2050 година.

Но тогава светът се промени - пандемия от коронавируса, войната в Украйна, инфлацията, закона за субдисиите в САЩ... Всичко това поставя на изпитание идеите на Брюксел за зеления преход, пише европейкото издание Politico, цитирано от Investror.bg.

В момента Урсула фон дер Лайен е пред дилема - ако активира усилията си да изпълни зелените планове, ще ядоса редица високопоставени лидери, от чиято воля зависи дали ще може да застане втори мандат начело на ЕК.

Досега председателят на комисията не е давала индикации дали иска да се кандидатира пак за поста, но ако го иска, трябва да има подкрепата на родната Германия и на повечето държави от ЕС, както и разбира се, на своята Единна европейска партия (ЕНП). А всяко действия в областта на климата крие предпоставки за дрязги с един или друг играч от тези, които трябва да ѝ дадат подкрепата си.

Мандатът на комисията "Фон дер Лайен" изтича през 2024 година с провеждането на изборите за Европейски парламент. В Брюксел вече започват да се подготвят за предизборната кампания.

Франция и Германия са локомотивите на ЕС и вероятно тяхната подкрепа ще е решаваща за избора на председател на ЕК, коментира източник на Politico. Но не бива да се пренебрегва и мнението на останалите 25 държави от общността.

Германия на първо място

Ако иска отново да бъде начело на ЕК, Урсула фон дер Лайен трябва първо да си спечели подкрепата на родната Германия. През 2019 година тя беше фаворит на тогавашния канцлер Ангела Меркел, но сега страната се управлява от коалиционен кабинет, в който влизат опозиционните тогава партии - Социалдемократичната, Либералната партия и Зелените.

На следващо място е нужна подкрепата в германските среди на ЕНП, а има индикации, че точно там има несъгласие със зелените амбиции на председателя на ЕК. Германски представители на партията са критикували преди месец в Брюксел нейните планове, които са твърде бързи и твърде амбициозни, казват източниците на Politico.

Урсула фон дер Лайен не може да пренебрегва тези сигнали, идващи и публично от депутати от ЕНП в Европейския парламент.

Председателят на ЕК е изправена пред спорове и в самата институция. Източници на европейското издание съобщават за конфликти сред комисарите по отношение на Зелената сделка, като част от комисарите, идващи от семейството на ЕНП, блокират законодателни промени. Против е и комисарят по въпросите на общия пазар Тиери Брьотон, който не идва от консервативните среди, но вероятно просто опитва да се позиционира по-добре преди следващите избори.

Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, който е от крилото на социалистите в ЕП, е отговорникът за изпълнението на Зелената сделка и твърди, че ще се бори със "зъби и нокти" за плановете. Той обаче е един от вероятните конкуренти на Урсула фон дер Лайен за поста. През 2019 година също беше обещаващ кандидат, но не успя да събере нужната подкрепа.

Междувременно източници на Politico коментират, че лобистите в ЕС успяват да сложат "спирачки" на част от зелените инициативи. Сред тях са борбата с т. нар. greenwashing - заблуждаващата екологичност на компании, която е ключова част от плановете на ЕК за намаляване на емисиите до 2030 година с поне 55%.