Проверките в АГ болниците у нас ще приключат февруари

Новини
19:18 - 09 Януари 2023
1900
Проверките в АГ болниците у нас ще приключат февруари

До 15 февруари трябва да приключи проверката на всички болници в страната, в които има родилни отделения. Инспекции се извършват след случая с разменените бебета в „Шейново”. Междувременно днес стана ясно, че четирима служители на лечебното заведение ще бъдат наказани за грешката. Все още не е ясно кога момиченцата ще могат да се приберат при биологичните си родители.

15 дни бяха необходими на „Медицински надзор”, за да приключи проверката в „Шейново”. А констатацията е, че в болницата не е осъществен достатъчен контрол на различни нива. Отчетени са нарушения на поне 4 текста на медицинските стандарти. А сред наказаните ще бъдат - главната акушерка, старшата акушерка, началникът на отделението, както и директорът на болницата. Тепърва предстоят да станат ясни и размерите на глобите.

„Констатирахме, че не са сравнени номерата на майката и бебето”, обясни инспекторът в „Медицински надзор” Оля Василева.

„При изписване на децата е задължително да се сверят номерата. Явно не е направено”, каза проф. Росен Коларов, изп. директор на „Медицински надзор”.

За това отговорност носи изписващата бебето акушерка. Констатирани са и нарушения в реда на прием и на обслужване на родилките и бебетата.

„Началникът на клиниката отговаря за работата на лекарите. Тези задължения са вменени в длъжностната характеристика”, поясни Василева.

За всички пропуски са изпратени и предписания на болничното заведение за подобряване на правилата за работа. Началникът на отделението по неонатология в болницата д-р Донка Узунова, която ще бъде и една от санкционираните, ни изпрати писмена позиция. В нея заявява, че собствената й проверка, съвпада с установеното от одита. Приема предписанията, по които болницата вече е взела и мерки.

Проверяващият екип има срок от три месеца за изготвяне на актовете за административните нарушения.