Проверяват 3000 коли на час за платено паркиране в София

“Парк Патрул” е част от проект за дигитализация на паркирането в Столичната община

Новини
18:47 - 12 Март 2024
1851
Проверяват 3000 коли на час за платено паркиране в София

Първият подобрен автомобил за контрол на паркирането в столицата работи в тестов режим и обикаля в каретата на платената зона, като може да проверява по 3000 коли за час. Всеки паркирал бива тестван за това дали има пуснат SMS, в колко часа изтича той и дали изобщо е платена услугата за зоната. Това съобщи изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Димитър Дилчев, който представи новия оборудван автомобил “Парк Патрул” за контрол на паркирането.

Той е част от проект за дигитализация на паркирането в Столичната община, който включва още нов сайт, ново мобилно приложение, което да събере всички услуги от центъра за градска мобилност, както и ползването на зоните за паркиране, така и покупката на документи.

Патрулът е стандартен автомобил на ЦГМ, но оборудван с четири камери, като в движение, в реално време засича номерата на колите, проверява ги в базата данни и показва дали съответният автомобил е платил, има ли право да е в зоната и ако не е, предстои  да бъде санкциониран.

Дилчев съобщи, че всички оперативни автомобили от ЦГМ ще бъдат оборудвани по този начин, което значи, че в края на май 20 автомобила като този ще работят всеки ден. По думите на директора това, освен по-улеснена, е и по-ефективна мярка.