Проверяват съдията, отказал да конфискува колата на Нойзи

Мирослав Петров е известен в юридическите среди като доста ексцентрична личност

Новини
10:48 - 18 Септември 2024
1720
Проверяват съдията, отказал да конфискува колата на Нойзи

Районният съдия Мирослав Петров е обект на институционална проверка, след като взе скандално решение да върне скъпото БМВ на хванатия пиян зад волана Ивайло Нойзи Цветков.

Инспекторатът на ВСС ще се наложи да провери цялостната дейност на магистрата по сигнал на сдружение „Ангели на пътя", което обединява родители и близки на убити при катастрофи, съобщава „Телеграф“.

Решението на съдията Петров по делото срещу Нойзи бе обратно на закона и съдебната практика по конфискация на колите на пияни и дрогирани шофьори.

Журналистът беше осъден условно на 10 месеца затвор и 14 месеца без книжка. Делото за отнемане на автомобила продължи, а мотивите на съдия Петров са в противоречие на разпоредбата на чл. 343 б, ал. 5 от Наказателния кодекс с конституцията и правото на Европейския съюз.

Точно тези аргументи са и основание на прокуратурата да протестира. На 5 септември, след като прокуратурата се е запознала с мотивите на районния съдия,

наблюдаващият прокурор е категоричен, че ще поддържа протеста, като добавя в него и допълнителни съображения.

„Знае ли обаче съдия Мирослав Петров в колко европейски и други държави се отнемат автомобилите на пияни и дрогирани шофьори? Може ли да направи такава справка и да я коментира публично?“, питат от сдружение „Ангели на пътя“.

Към магистрата са отправени редица въпроси, на които обаче той така и не е отговорил. Сред тях е питането към него:

„Защо съдия Мирослав Петров и колегите му толкова мразят българите и в частност българските деца и млади хора,

че непрекъснато дават условни присъди на техните убийци?“. Тези въпроси и писма до институциите са разпратени от сдружението с настояване магистратът да бъде проверен.

Съдията е известен в юридическите среди и минава за доста ексцентрична личност. Петров глоби прокурор по дело за полицейско насилие с мотив, че „прокурорът е страна в процеса и не може да диктува на съда какви доказателства да събира“. В края на 2021 г. пък самоволно разжалва съдебния инспектор Теодора Точкова като прие, че от 2 април 2020 г. тя не е главен съдебен инспектор и дори сезира прокуратурата, че самоволно е извършила действие, което е в кръга на служба, която вече не заема.