Психолог : Не насилвайте злоядите деца с храна

При някои малчугани придирчивостта към хранене се преодолява за месец, при други за шест месеца, а може да отнеме и година

Новини
14:00 - 12 Октомври 2024
11492
Психолог: Не насилвайте злоядите деца с храна

„Моето меню - злояди деца" бе темата на днешната „Работилница за емоции за родители“ с детския психолог Надежда Евгениева, която се проведе във Враца. Работилницата е четвърта от поредицата, организирана в помощ на родителите от Регионална библиотека „Христо Ботев“-Враца. Срещите са насочени към семейства с деца до седем години, бъдещи майки и татковци, както и всички, които са включени в отглеждането на малкото дете. В срещите детският психолог дава полезни насоки и идеи, които могат да се включат в родителския арсенал от подходи и отговоря на всички въпроси.

Според Евгениева храненето при децата е от съществено значение за формирането на правилни навици, които ще ги съпътстват години наред, а изграждането на добре балансиран режим има огромно влияние върху човешкото тяло. Тази мисия обаче може да изглежда почти невъзможно, особено ако детето е капризно с храната. 

По думите на психолога апетитът много варира във времето, предпочитанията към храната също се променят. Въпреки, че всичко е индивидуално, има общ съвет за младите родители - да не упражняват натиск върху детето, когато то е придирчиво към хранене. „Това е много важно, защото упражняването на натиск може да доведе до усложнения и задържане на придирчивото хранене по-дълго време“, обясни за БТА Надежда Евгениева.

Според нейния опит при някои деца придирчивостта към хранене се преодолява за месец, при други за шест месеца, а може да отнеме и година, тъй като има много фактори, които влияят.  „Храненето върви от рефлекса за него към връзката майка-дете и се развива във времето. Затова е хубаво да обръщаме внимание още от бебешка възраст, защото там се формират хранителните навици“, посочи още детският психолог.

Следващата среща е насрочена за 9 ноември, а темата ще е „Екранните деца“, казаха за БТА организаторите.