ПСЖ рискува наказание заради Неймар

Парижани няма да разчитат вече на бразилеца, но...

Спорт
14:07 - 10 Август 2023
1453
ПСЖ рискува наказание заради Неймар

Медиите във Франция тръбят, че от ПСЖ са казали на Неймар, че бразилецът не влиза в плановете на клуба. Решение, което френският клуб обаче не може да вземе едностранно.

Напускането на бразилеца трябва да бъде съгласувано с футболиста, който миналото лято изпълни клаузата, която му позволи да поднови с парижкия клуб до 2027 г.

Заради правило на ФИФА Неймар е "недосегаем" и може да напусне ПСЖ само с консенсус.

Ако не, ще има две последствия за ПСЖ. От една страна, френският клуб ще трябва да плати компенсация за четирите сезона, оставащи от договора му до юни 2027 г.

Обезщетение за нарушение на договора, което се изчислява, като се има предвид националното законодателство, характеристиките на спорта и други обективни критерии. Тези критерии включват по-специално възнаграждението и другите предимства, дължими на играча по настоящия договор. Това е установено от правилата на ФИФА в член 17 от Правилника за статута и трансфера на играчи.

А другото, което е много по-важно - развалянето на договора с бразилеца би донесло трансферен бан на ПСЖ. Както гласи същото правило: „Санкцията ще се състои в забрана на клуба да регистрира нови играчи, както национални, така и международни, за два пълни и последователни регистрационни периода. Клубът може да регистрира нови състезатели, както национални, така и международни, само от регистрационния период след пълно изпълнение на съответната спортна санкция."