Пулев: Пари има, хората трябва да са спокойни

Министърът на иновациите увери, че с удължения бюджет на държавата няма да има забавяне на парите по Плана за възстановяване и устойчивост

Новини
09:45 - 04 Юни 2023
2691
Пулев: Пари има, хората трябва да са спокойни

Риск за плащанията на хората няма, държавата няма да спре да функционира след 10 юни, ние направихме най-адекватното и отговорно действие- удължихме бюджета, сега удължаваме удължаването, пари ще има, хората трябва да бъдат спокойни. Това заяви служебният министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в ефира на БНТ. 

По думите му хората са наплашени, което е част от една цялостна политика на парламентарните групи да всяват страх и да си играят с манипулации на ръба на дивия популизъм. Това, което чух като обратна връзка по време на информационните кампании на министерството, беше много притеснително - говорих с възрастни хора, притеснени, че няма да си получат пенсиите, че ще спрат всички плащания от страна на държавата и че трябва на всяка цена да има редовно правителство, защото - ако има служебен кабинет, спират плащанията, спират пенсиите, посочи Пулев.  Това не е вярно, има в момента дефицит на отговорност в парламента, има дефицит на отговорност от страна на партиите, служебният кабинет влезе много силно и запълни този вакуум, заяви още Александър Пулев. 

Правителството е нападано без аргументи, смята той. В момента се изгражда един удобен параван, зад който са се скрили повечето фигури, които управляват политически партии, с идеята да скрият собствените си управленски дефицити и да прикрият реалните си намерения, отбеляза Александър Пулев.

От моя гледна точка напрежение от страна на президентската институция няма, не бих искал да коментирам думите на господин президента, не ми е работата да го правя, той доста ясно направи едно резюме на всички неща, които целият народ чу в контекста на този злощастен запис, допълни Пулев в отговор на въпрос за политическата и обществената реакция срещу президента. Така че позицията е много точна и ясна, оттук нататък реакциите са политизирани силно, не се борави с аргументация, хвърлят се кухи опорни точки, това е една форма на пропаганда, която цели да раздели хората още повече, отбеляза Александър Пулев. 

Според него служебното правителство е спазило всички ангажименти към българските граждани, работило е със сърце и душа за България от първия до последния момент. 

Президентът оцени мен и останалите колеги в служебния кабинет на база на нашата експертиза и професионални качества, не се е налагало "да подписваме кървави писма", никой не е искал от нас да правим чистка, никой не е искал да налагаме чужда воля, посочи още Пулев и допълни, че той е бил оставен да работи спокойно по Плана за възстановяване и устойчивост. 

По думите му Планът за възстановяване и устойчивост е важен финансов инструмент, който вече помага активно на хората и работодатели от всяка една област в страната да преодолеят тази каскада от кризи, наследена след работата на редовното правителство. В момента, в който влязох в служебния кабинет, имаше една отворена процедура, тя беше свързана с технологична модернизация. За жалост, планът към онзи момент беше една информационна черна дупка, каза още министърът, като отбеляза, че тогава е установил, че никой не знае, че планът е отворен и работи.

Според него в резултат на добрите политики служебното правителство е демократизирало управлението на европейските средства. Взехме всички добри европейски практики и ги заведохме във всяка една област на държавата. От четири проекта по линия на технологична модернизация, в момента има 11 000 заявки. Сключили сме вече договорите с всички малки и средни предприятия, одобрени по линия на технологичната модернизация. Първоначално  бяха одобрен 260 милиона лева от ЕК, успяхме да наддоговорим допълнителен ресурс от още 100 милиона лева. По този начин ще помогнем на още 300-320 компании, допълни Пулев. 

Според Пулев всички законопроекти трябва да бъдат форсирани от сегашното НС. Трябваше още преди месеци, когато бяха развити от служебния кабинет, каза министърът и допълни, че когато служебното правителство е встъпило,  повечето законопроекти са били на ниво заглавие, а служебният кабинет е успял да развие всички тези ключови закони.