Пулмолог: Рано е за победа над корнавируса

Не бих лекувал пациенти с хлорохин, защото рисковете са сериозни, зави д-р Александър Симидчиев

Новини
22:49 - 29 Май 2020
4532
Пулмолог: Рано е за победа над корнавируса

Не бих лекувал пациенти от коронавирус с хидроксихлорохин. В началото мислех, че това може да стане, но вече има достатъчно проучвания, които показват, че рисковете са по-големи за пациентите с лечение с хлорохин, отколкото без. Това обясни пред БНТ, в студиото на "Панорама", пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Докторът бе категоричен, че още е твърде рано да обявим победа още на първия кръг на един маратон, защото твърде малко знаем за този вирус, който е с нас само от шест месеца.

По думите му, може да няма втора вълна на коронавирус, но втора и трета вълна ще има като резултат от това, което се случи през първата вълна.

Бяха отложени планови операции, хората с хронични заболявания бяха вкъщи и ги беше страх, така че се натрупаха проблеми. Те ще се проявят във втората и третата вълна, смята медикът.

Доктор Симидчиев обясни по-малкото разпространение и ниска смъртност на коронавируса в България с това, че при нас имунната система е по-изложена на различни фактори на околната среда, поради което е и малко по-тренирана.

Трябва да можем сами да управляваме рисковете си, категоричен е д-р Симидчиев.