Пуснаха на свобода хакер №1 Иван Тодоров

Босът на „ТАД Груп” плати 100 000 лева парична гаранция и напусна ареста

Новини
14:31 - 27 Февруари 2020
8228
Пуснаха на свобода хакер №1 Иван Тодоров

Шефът на „ТАД Груп” Иван Тодоров, който е обвиняем №1 за хакерския пробив срещу системата на НАП, е пуснат от ареста срещу парична гаранция от 100 000 лева. Решението е взето още преди 2 седмици – на 12 февруари от Специализирания съд, а прокуратурата не е обжалвала.

Миналото лято Иван Тодоров, заедно с търговския директор на компанията „ТАД Груп” Георги Янков и служителят Кристиян Бойков бяха арестувани за зловредна кибератака срещу НАП, от чиито сървъри бяха източени личните данни на милиони българи.

За кибертероризъм първо бе арестуван служителят в компанията за онлайн сигурност „ТАД Груп” Кристиян Бойков, а дни по-късно и шефовете на компанията за кибер сигурност. Босът на фирмата Иван Тодоров, който развива и солиден ресторантьорски бизнес, бе задържан на летището, след като се върна доброволно от Канада.

Той бе обявен за лидер на престъпна група за кибер тероризъм. Докато Тодоров бе в ареста, САЩ отне визата му. Оказа се, че това е втора негова санкция от САЩ. През 1997 г. Иван Тодоров е разследван заради скиминг. С данни, получени от негови пос терминали, са купувани компютри от САЩ. Затова от Вашингтон му забранили да ходи в страната. Поради липса на доказателства обаче забраната била премахната през 2007 г.