Пуснаха общинските служители, счупили с камък стъклата на македонския клуб

Задържаните  нямат повдигнати обвинения

Новини
13:42 - 08 Февруари 2023
1839
Пуснаха общинските служители, счупили с камък стъклата на македонския клуб

Общинските  служители Станислав  Ил. и Николай И.,  задържани  заради счупената  витрина  на Македонския културен клуб в Благоевград, са  освободени след изтичането на 24 часовата им полицейска мярка. На свобода са и съпругите им, станали свидетели на действията им.

Припомняме, че на 4-ти февруари вечерта компанията, пийнали и развеселени, след празник в благоевградското село Дъбрава хвърлили камъни по стъклата на клуба, изразявайки недоволството си от  обидното отношение  на македонските митничари и полицаи на границата към български граждани. Задържаните нямат повдигнати обвинения.

Те са признали вината си и  ще платят на собственичката на помещението разходите за подмяна на стъклото.

Арестът им предизвика широк обществен интерес, подготвяха се протести в тяхна защита. 

„Всички знаем, че съдът е компетентният орган, който може да се произнесе по наказателната част на деянието. Кметът на общината, който в случая се явява работодател на двамата служители, може да се произнесе единствено по Кодекса на труда“, посочи кметът Илко Стоянов.

Ако се докаже вина на общинските служители, той смята да приложи принципа на реципрочност на наказанията.

“Това означава, че ще накажа работещите в Община Благоевград с абсолютно същото наказание, с което ще бъдат наказани митничари, гранични полицаи и други служители в Р Северна Македония, които предизвикаха психическо и физическо насилие над множество българи. В момента, в който бъдат уволнени служителите в Северна Македония, причинили тормоз над българските граждани, аз незабавно ще уволня служителите на ОП “Озеленяване” към Община Благоевград. Простичко и справедливо!“, написа в профила си кметът.