Пуснаха от ареста управителката на дома за възрастни в Банкя (СНИМКИ)

Новини
13:11 - 16 Август 2024
1810
Пуснаха от ареста управителката на дома за възрастни в Банкя (СНИМКИ)

Освободиха от ареста управителката на дома за възрастни хора в Банкя, задържана след възникналия в сряда пожар. Това потвърдиха от СДВР. При инцидента един от пациентите изгуби живота си, а други трима пострадаха. Впоследствие стана ясно, че обектът е работел незаконно.

След изтичането на 24 часа от задържането на жената от Прокуратурата не са поискали удължаване на мярката. До момента това е единственият арест по случая.

От Агенцията по качество на социалните услуги заявиха, че местната власт, в лицето на Община Банкя, е знаела за съществуването на въпросния хоспис още преди пожара. Самата агенция е разбрала от сигнал на НАП. На място са били установени 11 души с различни здравословни проблеми. След това от агенцията сигнализирали всички компетентни институции, пише NOVA.

„Местната власт е знаела за съществуването на старческия дом в Банкя. Това се е случило, когато алармирахме Главната инспекция по труда, че има хора, работещи без трудови договори. Има кореспонденция между кмета и тази институция", коментира Виктория Тахова, изпълнителен директор на Агенцията за качеството на социалните услуги.

Тахова отбеляза още, че за времето от проверката в края на юни до пожара от 11 души в старческия дом са останали само четирима.