Пуснаха от затвора наркобос, отвлечен от "Наглите"

Васил Маникатов излиза 3 години предсрочно, бил се поправил

Новини
17:28 - 31 Юли 2020 (обновена)
5877
Пуснаха от затвора наркобос, отвлечен от "Наглите"

Осъденият за наркотрафик Васил Маникатов излиза предсрочно от затвора, реши Софийският апелативен съд. Той бе осъден на общо 23 години и до момента бе излежал 19 години, 11 месеца и 10 дни. Остават му 3 години и 20 дни.

По закон затворник може да излезе предсрочно, ако е излежал поне половината от присъдата си или две трети, ако е осъден като рецидивист. Другото изискване е осъденият да е показал, че се е поправил. Според апелативните съдии Николай Джурковски, Александър Желязков и Емилия Колева осъденият "е дал достатъчно доказателства за своето поправяне" и няма причина да му бъде отказана свобода.

Съдиите се позовават на доклад от дирекция "Изпълнение на наказанията", в който се посочва, рискът от последващо осъждане е нисък. Общо четирима служители са дали показания, според които Маникатов се е поправил. Освен това той многократно е награждаван с отпуски за доброто си поведение.

"Въззивният съд е преценил всички установени по делото факти относно поведението на осъдения Маникатов като достатъчно показателни за настъпила трайна и необратима промяна в мисленето, нагласите и вижданията му в положителна насока. А това е дало основание да се приеме, че към настоящия момент поправянето на Маникатов е завършено и пълно, респективно, че осъденият е дал достатъчно доказателства за поправянето си", посочват тримата съдии.

Решението им е окончателно. С него се отменя отказът на първата инстанция Маникатов да бъде освободен.

Името на осъдения за наркотрафик мъж нашумя не само заради наказанието му. Той бе един от отвлечените от групата на "Наглите". Освен това бившият вътрешен министър Цветан Цветанов използва делото срещу него, за да атакува съдия Мирослава Тодорова с намека, че тя обслужва мафията, тъй като е забавила мотивите си. Впоследствие Тодорова му заведе гражданско дело, но заради депутатски имунитет на Цветанов то така и не бе решено. Не е ясно дали прокуратурата ще предприеме някакви действия след решението на апелативния съд. 

Васил Маникатов е сред знаковите наркобосове на 90-те години на миналия век. Той контролира един от най-големите канали за хероин за Гърция. "Вярно, имат ме за наркобос, но аз съм дребна риба. Бях се поувлякъл по наркотиците за година-две, но всичко свърши", заяви в интервю зад решетките Маникатов.

През 2008 г. има подозрение, че докато е в затвора, върти канал за наркотици. Бандата на "Килърите" забелязва, че семейството му живее доста охолно, не е лишено от нищо и го отвлича. Похищението става, когато Васил ена работа извън затвора, което било обичайно. "Искаха откуп много пари, дори и да имах, на тях ли да ги дам. Казвам им, че нямам пари, а те - ще намериш. Приготвиха ме да отрежат пръста ми, дори упойка ми биха, но след това размислиха като обещах, че ще намеря сумата. Буркан с лед приготвиха да пращат пръста на жена ми. Убеден бях, че няма да ме пуснат жив. Целият бях окован, ръцете, краката, като куче, една кофа имаше за тоалетна. Очаквах помощ от Галевите, да помогнат да ме освободят. Чрез друг човек, аз тях само няколко пъти съм виждал. Отвлякоха ме, а после властите ме обвиниха в опит за бягство... Мислех, че съм безсмъртен и недосегаем, но в затвора разбрах,че не е така", каза в интервю, докато бе зад решетките Васил Маникатов.