Путин и Меркел се разбраха за съвместно производство на ваксини

Германия изрази готовност да произвежда руската "Спутник V" още през декември

Новини
17:50 - 05 Януари 2021
2028
Путин и Меркел се разбраха за съвместно производство на ваксини

Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел са обсъдили по телефона съвместното производство на ваксини срещу Covid-19, съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

В публикувано на сайта на Кремъл съобщение се посочва, че двамата лидери са обсъждали сътрудничеството в борбата с пандемията от коронавирус и перспективите за съвместно производство на ваксини.

Отбелязва се, че Путин и Меркел са се договорили за продължаване на контактите по тази тема между министрите на здравеопазването на Русия и Германия и други профилни ведомства.

На 19 декември германският министър на здравеопазването Йенс Шпан информира руския си колега Михаил Мурашко за готовността на Германия да произвежда руската ваксина „Спутник V“. Тя беше разработена в Националния център по епидемиология и микробиология „Гамалея“ и според създателите ѝ е високоефективна и безопасна.

В края на декември Центърът „Гамалея“ подписа меморандум за съвместни клинични изследвания с британско-шведската фармацевтична компания „АстраЗенека“, която разработва собствена ваксина срещу Covid-19.