Путин: Икономиката на Русия се възстанови!

Рецесията от коронавируса е напълно преодоляна

Топ
12:36 - 22 Септември 2021
2907
Путин: Икономиката на Русия се възстанови!

Руската икономика се възстанови, въпреки че ситуацията на световните пазари остава нестабилна и сложна. Това заяви президентът Владимир Путин на онлайн среща по икономически въпроси. Той подчерта, че рецесията, причинена от епидемията от коронавирус в страната, е напълно преодоляна.

Държавният глава обърна внимание на факта, че през уикенда в Русия се проведоха избори за Държавна дума. През следващите месеци, според руския лидер, най -важната задача за новия състав на парламентаристите ще бъде приемането на федералния бюджет за следващите три години. Това е основният финансов документ, който ще отразява новите мерки за развитие на социалната сфера, инфраструктурата и подкрепата за семействата. Президентът припомни, че този въпрос наскоро беше обсъждан „в широк формат“ с участието на представители на управляващата партия „Единна Русия“. Той предложи на срещата да се даде приоритет на федералния бюджет, да се вземат ключови решения в областта на бюджетната политика за тригодишен период, като се имат предвид оценките на положението в световната и вътрешната икономика.

Путин отбеляза също, че според резултатите от седем месеца на 2021 г. брутният вътрешен продукт е достигнал нивото отпреди кризата. Той добави, че индустриалният растеж през януари-юли е бил 4,4%. В същото време производствените индустрии демонстрират по-високи темпове, където ръстът се равнява на 5,6%. Обемът на инвестициите в дълготрайни активи, през първата половина на годината е нараснал със 7,3% спрямо показателите от миналата година, каза още Путин.