Путин: Неприятелските държави ще плащат природния газ в рубли

След изявлението на управителя на Кремъл, Московската борса отчете поскъпване на руската валута

Новини
16:04 - 23 Март 2022
2113
Путин: Неприятелските държави ще плащат природния газ в рубли

Президентът на Русия Владимир Путин разпореди плащанията за доставките на природен газ за неприятелските държави да преминат от долари и евро в руски рубли: "Взех решение в най-скоро време да реализираме комплекс от мерки за превеждане в руски рубли на плащанията за нашия природен газ, който доставяме в така наречените неприятелски страни, тоест да се откажем от използването при такива плащания на всички компрометирали се валути", заяви Владидмир Путин на днешното заседание на правителството. 

Той добави, че Русия ще продължи да доставя природен газ в съответствие с предвидените в договорите количества и принципи на ценообразуване. След изявлението на руския президент на Московската борса беше отчетено поскъпване на рублата прямо долара и еврото.

Русия със списък на неприятелски държави, сред тях САЩ и ЕС, плащания към тях - в рубли
В същото време Путин подчерта, че Москва възнамерява да продължи да доставя на Европа газ в съответствие с обемите и цените, посочени в договорите.

Коментарите идват, след като Европейският съюз заяви, че възнамерява да намали зависимостта си от руския газ и вероятно дори предприеме санкции спрямо енергийния сектор на Русия заради инвазията ѝ в Украйна.