Путин отрече да прави втора мобилизация

От 300 000 само 150 000 са във войсковите групировки, обясни руският президент

Новини
19:08 - 07 Декември 2022
1980
Путин отрече да прави втора мобилизация

Владимир Путин опроверга появилите се през последните седмици в публичното пространство в Русия твърдения за предстояща втора вълна на военната мобилизация.

На среща по видеоконферентна връзка с членовете на Съвета по правата на човека при президента Владимир Путин заяви, че от 300 хиляди мобилизирани едва 150 хиляди се намират във войсковите групировки. От тези 150 хиляди 77 хиляди са в бойните подразделения, каза още Путин и уточни. 

"150 хиляди, т.е. половината от всички мобилизирани граждани не се намират във войсковите групировки. Те все още се намират на полигоните и в учебните центрове на министерството на отбраната. При това положение разговорите за някакви допълнителни мобилизационни мероприятия просто нямат смисъл". 

Говорейки за резултатите от така наречената от него специална военна операция в Украйна Путин посочи, че Азовско море се е превърнало във вътрешно за Русия - нещо, към което, по думите му, се е стремил Петър Първи. Руският президент изтъкна като успех появата на нови територии в състава на Русия и добави, че най-важни са хората които живеят на тези територии: "Резултатът от референдума показа, че хората искат да са в Русия и считат себе се за част от този свят и от това пространство на нашата обща култура, традиции и език. Това е най-важният резултат", отбеляза президентът на Руската федерация.