Путин плаши: Разширяването на НАТО ще бъде посрещнато с военно-технически мерки

Русия готова да реагира, ако алиансът приближи границите й

Топ
19:59 - 21 Декември 2021
3233
Путин плаши: Разширяването на НАТО ще бъде посрещнато с военно-технически мерки

Руският президент Владимир Путин вижда разширяването на НАТО на Изток като следствие от еуфорията след победата в студената война и неправилен анализ, предаде ТАСС. Руската федерация е готова да предприеме мерки, ако алиансът се приближи до границите й, каза държаният глава.

„В случай, че явно агресивната линия на западните ни колеги продължи, ние ще предприемем адекватнище и ще реагираме остро на недружелюбни стъпки“, закани се руският лидер. Путин също изрази недоумение относно разширяването на НАТО на Изток, въпреки почти съюзническите отношения между Москва и Запада по онова време. Президентът също така заяви, че вина за днешното напрежение в Европа носят западните страни.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира спирането на транзита на руски газ до Германия по газопровода „Ямал-Европа“. Според гласа на Путин това не е свързано със ситуацията около запълването на втората линия на „Северен поток“ 2. Става дума за чисто търговска история, коментира той. „Трябва да зададете на „Газпром“ въпроса относно конкретните причини“, каза прессекретарят на руския президент, цитиран от Интерфакс.