Путин пръв поздрави Лили за юбилея

През ключалката
07:50 - 24 Април 2019
7291
Путин пръв поздрави Лили за юбилея

Владимир Путин изпратил специална телеграма на Лили Иванова, за да поздрави българската естрадна прима с 80-ия юбилей, научи Lupa.bg от руски дипломати. Поздравителният адрес вече бил предаден на певицата чрез посолството на Москва в София, като по този начин руският президент всъщност изпреварил българския си колега Румен Радев, който днес също ще пожелае здраве и дълголетие на Лили Иванова.

Протоколът на Кремъл не пропуснал да изпрати лично подписания от Путин поздравителен адрес до голямата българска певица, тъй като изпълнителката на „Камино“ се ползва с голямо уважение както в Русия, така и във всички страни от бившия Съветски съюз като Украйна, Молдова, Казахстан, Грузия, Армения и в прибалтийските държави – Литва, Латвия и Естония. Тамошната публика все още помни Лили Иванова, чиято звезда в СССР изгря в края на 60-те години на ХХ век. Първият й албум в Москва е издаден през 1968 г., а само в Съветския съюз се предполага, че са продадени 5 милиона нейни плочи. Броят на концертите на Лили в Русия и бившите съветски републики надвишава 3000.

Кариерата й в Русия е впечатляваща през годините, както и медийният интерес към личността й. През 2013-та записва нови песни на руски език по текст на изключителния поет Иля Резник и участва в неговия тържествен юбилеен концерт в Кремълския дворец в Москва.

В Русия винаги са възприемали Лили Иванова като културен посланик на България и са й оказвали необходимото внимание както по времето на социализма, така и в демократичните времена. Самата Лили има много приятели сред музикалния и културния елит там.

Според нашите източници в писмото си Путин изразил голямото си уважение към Лили и припомнил, че в качеството си на президент през 2006 г. е дал благословията си примата да бъде наградена с ордена „Екатерина Велика“ – престижно отличие, което се връчва само на жени за техните постижения в областта на културата, благотворителността и културно-историческите връзки с Русия. Орденът си певицата получи в руското посолство в София. Руските дипломати у нас пък не пропуснали да изпратят в дома на примата и огромна кошница с любимите й бели орхидеи.

Владимир Владимирович разговаря с Лили Иванова по време на посещението си през януари 2008 г., когато като президент пристигна за тържествения концерт в зала 1 на НДК по случай откриването на Дните на руската култура в България. На сцената пяха Йосиф Кобзон и други видни руски музиканти, а Лили заедно с естрадните си колеги от България бе сред вип гостите в залата. След концерта Владимир Владимирович специално разговаря с някои от певците ни, а сред богоизбраните бе и Лили.

Лили Иванова след като разговаря с Владимир Путин по време на откриването на Дните на руската култура в България с концерт в зала 1 на НДК през януари 2008 г.

Кубратската дива винаги е канена на приемите в руското посолство в България по случай различни празници на Русия.

Подобно на своята по-млада колежка Алла Пугачова, която преди десет дни – на 15 април отпразнува грандиозно 70-ия си юбилей, и Лили се радва на почитта на държавните мъже. Българската певица е била поздравявана от Тодор Живков та чак до Румен Радев, точно както Алла Пугачова се радваше на вниманието на Леонид Брежнев, на Михаил Горбачов, Борис Елцин и Владимир Путин. Затова и бащата на перестройката написа шеговито поздравление на Алла за току-що отминалия й рожден ден. „Скъпа Алла, както се казва, и аз имах възможността да бъда управник в епохата на Алла Пугачова“. 

Реално всеки български държавен глава от средата на 60-те та чак до наши дни е имал щастието да живее в епохата на Лили Иванова.