Путин прие Асад в Кремъл

Двамата лидери обсъдиха ситуацията в сирийската република

Топ
13:44 - 14 Септември 2021
2947
Путин прие Асад в Кремъл

Руският президент Владимир Путин се срещна в понеделник вечерта  със сирийския си колега Башар Асад в Кремъл, като информацията за разговорите бе публикувана във вторник. Двамата лидери обсъдиха политическата обстановка в републиката, борбата с международния тероризъм, както и въпроси, свързани с двустранното сътрудничество, се казва в съобщението на Кремъл.

ТАСС допълва, че в началото на срещата Путин е поздравил госта си с рождения му ден, който е на 11 септември, и с победата на последните президентски избори в Сирия, на които Асад получи 95% от подадените гласове. „Успехът ви на този вот показва, че хората ви имат доверие и въпреки всички сложности и трагедии от предишните години, те свързват с вас процеса на възстановяване и завръщане към нормалния живот“, каза домакинът на госта си. Относно положението в Сирия Путин припомни, че „със съвместните усилия на Москва и Дамаск близо 90% от територията на републиката е била освободена от терористите“. Наред с това руският държавен глава посочи като проблем присъствието в Сирия на чужди въоръжени сили, без разрешението на ООН. От своя страна Асад отбеляза, че ситуацията в страната му се е нормализирала, благодарение и на двустранните срещи, и благодари на Путин за оказаната помощ.

Двамата лидери обсъдиха и сътрудничеството между Москва и Дамаск, най-вече в хуманитарната сфера и в борбата с коронавирусната инфекция. Путин припомни, че в Сирия са пристигнали първите доставки на руските ваксини „Спутник V“ и „Спутник Лайт“. На срещата в Кремъл стана ясно, още, че за първото полугодие на 2021 г. обемът на стокооборота между двете страни се е увеличил 3,5 пъти.