Путин пристигна в Саудитска Арабия

Досега руският президент бе на визита само при най-близките си съюзници

Новини
20:47 - 06 Декември 2023
3442
Путин пристигна в Саудитска Арабия

Руският президент Владимир Путин пристигна в саудитската столица Рияд - втори и последен етап от близкоизточното му пътуване, посветено на израелско-палестинския конфликт и въпроси, свързани с петрола, предаде Франс прес.

Путин, когото Западът се опитва да изолира след офанзивата му в Украйна, от известно време свеждаше пътуванията си в чужбина до посещения на най-близките си съюзници. Сега обаче той се завръща на международната сцена, като преди Саудитска Арабия, той посети Обединените арабски емирства, предаде БТА.

Този път Путин избра да посети икономическите партньори, които смята за важни, отбелязва АФП. Президентът на Русия е обект на заповед за арест, издадена от Международния наказателен съд (МНС) за "депортиране" на украински деца, но не рискува да бъде арестуван в Рияд, тъй като двете страни не са ратифицирали учредителния договор на институцията.

Очаква се той да се срещне със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман. Двамата лидери трябва да обсъдят инвестициите, както и "сътрудничеството в енергийния сектор", което ще гарантира "стабилна и предвидима ситуация" на международния пазар, според Кремъл.

Русия е третият по големина производител на суров петрол в света, отбелязва АФП.

Конфликтът между Израел и палестинското движение "Хамас" също ще бъде включен в дневния ред на дискусии, особено "начините за насърчаване на деескалацията", според Москва.