Путин провали плановете на Украйна за Донбас

Русия отвори пазарите си за Луганск и Донецк

Топ
13:36 - 18 Ноември 2021
3823
Путин провали плановете на Украйна за Донбас

Руският президент Владимир Путин подписа указ, който жителите на Донецката и Луганската народни републики /ДНР и ЛНР/ чакаха от няколко години. Русия напълно отвори пазарите си за стоки, произведени в Донбас, което ще помогне да спре икономическата деградация в размирния регион. С този с акт Путин практически провали стратегическия план на Украйна за връщането на Донбас. Политолози дори предричат началото на нова война между Москва и Киев заради указа на руския лидер.

Журналистите наричат подписания от Путин документ „исторически“. Особено ако бъда разгледан през призмата на другите решения на проблема с Донбас, които руските власти взеха през последните години. През 2017 г. Русия призна много документи, издадени в ДНР и ЛНР, от паспорти до дипломи. През 2019 г. гражданите на Донбас бяха значително опростени за придобиване на руско гражданство. Сега, през 2021 г., местните предприятия  ще бъдат приравнени с руските. Първо ще бъдат признати сертификатите за продукти, произведени в ДНР и ЛНР. Преди това тези сертификати, предоставяни на митническите и други органи на Руската федерация, трябваше да бъдат украински - според официалната „държава на произход“.

Второ, с малки изключения, квотите за износ на стоки за Руската федерация ще бъдат отменени за предприятията в Донецк и Луганск. На трето място, производителите в Донбас ще бъдат свързани със системата за обществени поръчки, тоест самата руска държава ще стане един от техните клиенти. Това ще активизира производството в размирния регион, което в момента е заето едва на една трета от мощностите си. Агенциите припомнят, че ДНР и ЛНР са в икономическа блокада от страна на Украйна.