Путин разчита на "Вагнер" за глобалния Юг

Вчера руските власти са публикували кадри, на които се вижда как руският президент се среща с бивш високопоставен представител на частната военна компания, чийто създател Евгений Прогожин загона в самолетна катастрофа

Новини
12:05 - 30 Септември 2023
2640
Путин разчита на "Вагнер" за глобалния Юг

Руският президент Владимир Путин продължава да разчита на бившите бойци от групата "Вагнер", за да прокарва интересите и влиянието на Русия в глобалния Юг, заяви британското министерство на отбраната в нова актуализирана разузнавателна информация, публикувана в "Екс", предаде Укринформ.

Министерството отбеляза, че на 29 септември 2023 г. руските власти са публикували кадри, на които се вижда как президентът Путин се среща с бившия високопоставен представител на "Вагнер" Андрей Трошев и му възлага да наблюдава и създава нови "доброволчески бойни части". Според британски анализатори много ветерани от "Вагнер" вероятно смятат Трошев за предател.

Приблизително по време на бунта на "Вагнер" през юни 2023 г. Трошев получава позиция в официалните сили за сигурност, посочва министерството. "Трошев вероятно е участвал в насърчаването на други служители на "Вагнер" да подпишат договори, допринасяйки за бунта", според британските експерти.

На срещата с Путин е присъствал и руският заместник-министър на отбраната Юнус-Бек Евкуров, който неотдавна обиколи африканските държави. Според британското разузнаване това показва, че Русия продължава да използва доброволчески части и частни военни компании и планира бъдещето на "Вагнер".

Москва "е готова да се възползва от опита на ветераните, които демонстрират своята лоялност към държавата, и да продължи участието си в глобалния Юг, но вероятно с по-голям надзор от страна на Кремъл", смятат британските експерти.