Путин се срещна с Башар Асад в Москва

Русия играе ключова роля в стабилизирането на Сирия чрез военна намеса

Русия
19:34 - 25 Юли 2024
2276
Путин се срещна с Башар Асад в Москва

Руският президент Владимир Путин се срещна в Кремъл с президента на Сирия Башар Асад, съобщиха от пресслужбата на президента в четвъртък.

"Много ме интересува Вашето мнение за това как се развива ситуацията в региона като цяло", каза Путин на Асад. "За съжаление, има тенденция към ескалация, виждаме това. Това важи пряко и за Сирия."

Кремъл съобщи, че срещата се е състояла в сряда.

"Като се имат предвид всички събития, които се случват в света като цяло и в евразийския регион днес, днешната ни среща изглежда много важна, за да обсъдим всички подробности за развитието на тези събития, да обсъдим възможните перспективи и сценарии", е заявил Асад на Путин чрез руски преводач.

Русия играе ключова роля в стабилизирането на Сирия чрез военна намеса в подкрепа на правителството на Башар Асад от 2015 г. насам. Руските военновъздушни сили подпомогнаха сирийската армия в освобождаването на значителни територии от бунтовници и терористични групи, включително "Ислямска държава". Освен военната подкрепа, Русия също така участва в дипломатически инициативи, най-вече Процеса от Астана, като посредничи в мирни преговори и създава зони за деескалация. Тези действия спомогнаха за укрепването на режима на Асад и за намаляване на интензитета на конфликта.

Процесът от Астана е мирна инициатива, започната през 2017 г. от Русия, Турция и Иран с цел уреждане на конфликта в Сирия. Първата среща е проведена в столицата на Казахстан, Астана, Срещите обичайно включват и включват представители на сирийското правителство и опозиционни групи. Процесът цели създаване на зони за деескалация, намаляване на насилието и насърчаване на политически диалог.

В последно време обаче т.нар. Тройка от Астана не се е събирала, но и в Сирия не се случват значими военни или политически събития. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вероятно се стреми да нормализира отношенията си със сирийския президент Башар Асад и се говори, че престои двустранна среща между тях, но такава все още не е организрана. 

Турция, за разлика от Русия и Иран, не подкрепя режима на Башар Асад и е окупирала райони в Северна Сирия, където подкрепена от местна групировка се бори срещу кюрдските сили.