Путин се закани да изгори западните танкове и изтребители

Украинската армия ще спре да използва собствена военна теника, обяснява руският президент

Новини
18:08 - 16 Юни 2023
4341
Путин се закани да изгори западните танкове и изтребители

Украинските въоръжени сили нямат "никакъв шанс" да победят Русия, докато се опитват да предприемат контранастъпление. Това заяви руският президент Владимир Путин каза по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Той посочи, че Украйна търпи големи загуби във войната - дори десет пъти по-големи от тези от страна на руските сили.

По негови думи скоро украинската армия напълно ще спре да използва собствена военна техника и ще си служи единствено с въоръжение, предоставено ѝ от други страни.

Руският президент заяви, че Украйна е загубила 180 танка и 168 бронирани коли и подчерта, че украинските сили не са успели да да навлязат в територии под руски контрол.

Думите му противоречат на твърдението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който по-рано през седмицата заяви, че Киев напредва в контранастъплението.

Освен това Путин изтъкна, че американските изтребители F-16 ще "изгорят", също както друга военна техника, предоставена на Украйна от нейните западни съюзници.

Той отбеляза, че германските бойни танкове "Леопард" също горят при контранастъплението, което Киев в момента провежда.

НАТО определено се намесва в конфликта, особено предвид доставките на тежка военна техника за Украйна, подчерта руският лидер.