Путин шофира мерцедес по Кримския мост

Новини
18:20 - 05 Декември 2022
2970
Путин шофира мерцедес по Кримския мост

Президентът на Русия Владимир Путин днес премина с мерцедес по Кримския мост, свързващ Южна Русия с анексирания Кримски полуостров, по-малко от два месеца, след като експлозия нанесе големи щети на един от най-представителните му инфраструктури проекти, предаде Ройтерс.

19-километровият път и железопътен мост, който Путин откри лично през 2018 г., беше взривен с бомба на 8 октомври при атака, за която Русия каза, че е дело на Украйна. Путин беше придружен от зам.-министър-председателя Марат Хуснулин. Държавната руска телевизия излъчи кадри как Путин управлява мерцедеса и задава на Хуснулин въпроси къде точно е била извършена атаката.

Путин премина пеша по части от моста, който е най-дългият в Европа, за да инспектира участъците, които видимо са най-силно обгорели от взрива.  Украйна така и не пое отговорност за бомбата, взривена на моста сутринта на 8 октомври, ден след 70-тия рожден ден на Путин.

Руската Федерална служба за сигурност ФСС каза, че атаката е била организирана от украинското военно разузнаване. Експлозията разби участък от моста и стана причина за временно спиране на движението през Керченския проток.

Взривът унищожи и няколко цистерни с гориво от товарен влак, който пътуваше към анексирания Кримски полуостров от съседна Южна Русия. Москва анексира Крим през 2014 г.

Полуостровът е бил предаден от съветска Русия на съветска Украйна през 1954 г. от тогавашния съветски лидер Никита Хрушчов и това е признато от Русия през 1994 г. след разпадането на СССР. Украйна се зарече да си върне Крим, който е зависим от доставки, пристигащи по Кримския мост. Компания на съюзника на Путин Аркадий Ротенберг построи голямото пътно-транспортно съоръжение. Путин отдавна възхвалява проекта и веднъж изтъкна, че руските царе и съветските лидери  са мечтали да го построят, но така и не го направили.