Путин смени генерала, отговарящ за военната логистика, в началото на мобилизацията

Новини
16:23 - 24 Септември 2022
3176
Путин смени генерала, отговарящ за военната логистика, в началото на мобилизацията

Русия обяви днес за смяна на отговарящия за логистиката военен с най-висок ранг, извършена в началото на обхватна мобилизационна кампания и в момент, когато офанзивата на Украйна показа, че са налице организационни трудности, предаде Франс прес.

Армейски генерал Дмитрий Булгаков е освободен от длъжността заместник-министър на отбраната на Руската федерация поради преминаване на друга работа, обяви военното ведомство в съобщение, без да дава подробности.

Генерал Булгаков е заменен от генерал полковник Михаил Мизинцев, който до момента ръководеше Националния център за управление на отбраната на Руската федерация. Генерал полковник Мизинцев вече ще отговаря за материално-техническото обезпечаване на въоръжените сили, се казва още в съобщението.

60-годишният Мизинцев е заемал редица ръководни постове в Генералния щаб по време на дългата си военна кариера, отбелязва АФП. Той е обект на западни санкции заради ролята си в обсадата на югоизточния украински пристанищен град Мариупол, превзет през май от руските сили с цената на големи разрушения.

Тази промяна беше предшествана от обявената тази седмица от президента на Русия Владимир Путин мобилизация на стотици хиляди руснаци, за да се даде нов тласък на настъплението в Украйна.

Мобилизацията представлява голямо организационно предизвикателство. Тя изисква резервистите да бъдат свикани от всички краища на огромна територия, да бъдат екипирани, да бъдат транспортирани до центровете за обучение, а след това и до фронта.

Военната интервенция на Русия в Украйна обаче извади наяве значителни трудности по отношение на логистиката. Анализаторите подчертават тези недостатъци като една от причините, обясняващи трудностите, с които руските войски се сблъскаха в началото на офанзивата.