Путин за следващите президентски избори: „Още не съм решил“

Вотът за държавен глава на Русия е насрочен за 2024 г.

Топ
08:41 - 15 Октомври 2021
2856
Путин за следващите президентски избори: „Още не съм решил“

Руският президент Владимир Путин все още не е решил дали ще участва в президентските избори през 2024 г. Това заяви самият държавен глава в интервю за CNBC, публикувано на сайта на Кремъл.

„Да, конституцията ми позволява да направя това, да се кандидатирам за следващия мандат, но все още не са взети решения по този въпрос“, каза президентът. Основният закон бе променен преди време чрез референдум, като мнозинството от гласувалите реши да даде възможност на Путин да се кандидатира за трети подреден път за държавен глава.   

Според руския лидер, разговорите на тази тема дестабилизират обстановката в страната. Путин също каза пред американския телевизионен канал СNBC, че нищо няма да рухне в Русия, когато бъде сменен държавният глава. Президентът добави, че вижда като свой приемник човек, отдаден на Русия с конструктивни възгледи, който е готов „да сложи на олтара на Отечеството целия си живот“.

В интервюто за американския тв канала Путин говори и за US санкциите против Русия. „САЩ правят голяма грешка, като използват долара като инструмент за санкциониране. Санкциите и бързият ръст на държавния дълг на Вашингтон подкопават долара“, заяви Путин. Относно високите цени на енергоресурсите и сътрудничеството между Москва и ОПЕК президентът посочи: „Що се отнася до усилията ни да стабилизираме световния енергиен пазар, да, всичко това се случва в доста тежък режим: спорим помежду си, защитаваме позициите си, но приемаме, че досега сме намерили балансирани решения, приемливи за всички страни".