Пвела Митова: За третия мандат предлагаме експертен кабинет

Ако ИТН вземат третия мандат, ще разговарят с всички формации и ще изложат вижданията си за приоритетите и постовете

Новини
19:12 - 27 Юли 2024
1096
Пвела Митова: За третия мандат предлагаме експертен кабинет

Това, което предлагаме за третия мандат, е същото, което предлагахме и в 49-ото НС - експертен кабинет", заяви по БНТ депутатката от "Има такъв народ" Павела Митова.

Държавническото поведение трябва да излезе на преден план, коментира тя.

"Всички политически субекти говорят за обединение около общите теми и впоследствие наблюдаваме как можем да работим заедно по определени законодателни инициативи, в същото време отказваме да реализираме по-широка подкрепа на един експертен кабинет".
Павела Митова не смята, че съдебната реформа е основното нещо, което ще обедини партиите - във всяка сфера имало теми, които могат да го направят.

От думите ѝ стана ясно, че ИТН принципно са съгласни с решението на Конституционния съд относно последните промени в основния закон. Според партията правомощията на главния прокурор трябва да се ограничат през закона за съдебната власт, поради което ще внесат отново подобно предложение в парламента.

"Конституционният съд, който беше една от малкото институции, на които можеше да се разчита в България, също е овладян политически. С двете последни назначения влизаме в един конфликт на интереси, които законодателят не е предвидил. Г-жа Десислава Атанасова трябваше да гласува дали са противоконституционни текстове, на които тя самата е вносител".

Според Митова ПП-ДБ са изиграни от бившите си партньори в сглобката, защото в момента от съдебната реформа остават само текстовете, изгодни на ГЕРБ и ДПС.

Ако ИТН вземат третия мандат, ще разговарят с всички формации и ще изложат вижданията си за експертен кабинет - първо приоритетите, после постовете.

"Основният проблем на предходни управления и разговори - наблюдавахме поведение, в което всеки се опитва първоначално да разпарчетоса властта на кутийки, които трябва да запълни със собствените си имена, а впоследствие да говори за политики", каза Павела Митова.