"Ал Каида" зове за ответни действия след изгарянето на Корана в Швеция и Дания

Новини
07:10 - 15 Август 2023
2903
"Ал Каида" зове за ответни действия след изгарянето на Корана в Швеция и Дания

Предполагаемо изявление на "Ал Каида" призовава мюсюлманите да извършат нападения в отговор на неотдавнашните случаи на оскверняване на Корана в Швеция и Дания, предадоха ДПА и БТА.

В предполагаемо онлайн изявление, публикувано в през снощи на близък до терористичната организация уебсайт, "Ал Каида" заяви, че трябва да бъде наложено най-тежкото наказание на всички, които са замесени в подобни действия, в това число призова и за взривяването на шведските и датски посолство по света.

Автентичността на изявлението, датиращо от юли, не може да бъде проверена чрез независим източник, отбелязва ДПА.

През последните седмици протестиращи изгориха или оскверниха по други начини копия от свещената книга за мюсюлманите - Корана - в няколко различни градове в Швеция и Дания, което предизвика гневни протести в редица държави от Близкия Изток.

В посланието "Ал Каида" призовава мюсюлманите в Европа да поемат така наречения "дълг на отмъщението".

"Европа не разбра нашето послание в "Шарли Ебдо" по правилния начин", се казва в предполагаемото изявление.

През 2015 г. френското сатирично списание "Шарли Ебдо" стана обект на смъртоносна атака, след като публикува карикатури, смятани за обидни за ислямския пророк Мохамед. Тогава "Ал Каида" обяви, че стои зад нападението.

"Приканваме пламенните млади хора на нашата нация да започнат да създават клетки, всяка от които да се състои от трима души, които да работят за дисциплиниране на всеки, който се опитва да оскърби нашите ислямски светини", се казва в изявлението.

През февруари Вашингтон заяви, че египетският екстремист Саиф ал Адел е смятан за новия лидер на организацията. През юли миналата година ръководителят на групировката Айман аз Зауахири бе убит в Афганистан при целенасочен въздушен удар на Съединените щати. Той пое управлението през 2011 г., след като Осама бин Ладен бе убит от американските специални сили в Пакистан, отбелязва ДПА.