"Алфа Рисърч": Преднината на ПП-ДБ е в рамките на статистическата грешка

Новини
20:10 - 02 Април 2023
1728
"Алфа Рисърч": Преднината на ПП-ДБ е в рамките на статистическата грешка

Новата коалиция "Продължаваме промяна-"Демократична България" има преднина от 0,9 процентни пункта пред ГЕРБ-СДС, сочат резултатите от екзитпола на "Алфа рисърч". Разликата между третият и четвъртия е още по-незначителна, като за момента резултатът на ДПС е 13.9%, а на "Възраждане" 13.5%.

Над първоначалните прогнози е резултатът на БСП - 9.2%. За момента "Български възход" и "Има такъв народ" са най-близо до това да вкарат депутати в парламента, тъй като получават съответно 3,6 и 3,5% от гласовете. "Левицата" получава 2%, а възродилата се партия НДСВ остава завинаги в историята с 0,4 на сто.

Опцията "Не подкрепям никого" са избрали 4% от отишлите до урните, които са 40,5% от имащите право на глас.

Боряна Димитрова от агенция коментира пред БНТ, че както се е очаквало, буквално има фотофиниш за първите четири места. "Голямата картина и големите трудности при съставяне на правителство остават", обобщи тя.

Като депутатски места при това положение "Продължаваме промяната - Демократична България" ще има 71 депутата, ГЕРБ-СДС - 69, ДПС - 38, "Възраждане" - 37, а БСП - 25. При това положение единствената вероятна коалиция е между първите две партии, отбеляза Боряна Димитрова.