"Антикорупционен фонд": Прокуратурата да провери изнесеното от Божков

Главният прокурор вече нарече атака на милиардера "поредната серия от несвършвващ сериал"

Новини
11:09 - 18 Май 2020
2950
"Антикорупционен фонд": Прокуратурата да провери изнесеното от Божков

Фондация „Антикорупционен фонд“ сезира главния прокурор с апел за проверка на публикуваната в края на миналата седмица кореспонденция с есемеси, за която  бизнесменът Васил Божков твърди, че е с министъра на финансите Владислав Горанов.

На 15 май Божков, който се намира в Дубай, разпространи чрез Фейсбук два есемес-диалога - единият е през 2018 г, а другиятят е от януари тази година. Тогава, според написаното, Васил Божков изразява недоволство, че работата му е саботирана от „Комисията“, а записаният като „Влади Горанов“ отвръща, че ще разговаря с човек, когото нарича „Сашо“, „да не смесва нещата“. Бизнесменът твърди, че става въпрос за въздействие върху Държавната комисия по хазарта чрез министъра на финансите, пише в позицията си Фондацията.

На следващия ден  - от интервю на главния прокурор Иван Гешев за БНТ, стана ясно, че прокуратурата няма да проверява публикуваните от Божков съобщения. Обвинител номер едно  каза, че не е прочел есемес-диалозите, но други прокурори са ги чели и не виждат причина за наказателно-правна реакция.

Главният прокурор определи ситуацията като "поредната серия от един несвършващ сериал”. Гешев подчерта, че прокуратурата не обвинява хора по списък, а по доказателства.

Днес Божков изстреля поредната порция информация - "паметна записка", според която той е участвал в договаряне на 200 милиона лева без ДДС за реклама в Нова телевизия. Бизнесменът твърди, че срещата е била в кабинета на бизнесмена Кирил Домусчиев и е била осъществена под натиска на „г-н Борисов и Влади Горанов“.